Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 10 ужасяващи стандарти за красота от миналото

10 ужасяващи стандарти за красота от миналото

10 ужасяващи стандарти за красота от миналото - изображение

Всяка епоха и всяка нация винаги са имали свои собствени модни тенденции и красота. Понякога жените жертват своето здраве, външен вид и дори живот, за да се впишат в тези стандарти. Ужасните и странни неща са се считали за нормални за момичетата от миналото.

Вижте кои са 10-те ужасяващи стандарти, които са правели нашите предци в преследване на идеала за красота.

Опасно боядисване на коса

боядисване на коса

През 19-ти век жените използват опасни бои за коса. Тези багрила съдържат токсичен сребърен нитрат или олово, които засягат кожата, косата и белите дробове. Резултатите са били непредсказуеми. Например, вместо черна, косата им ставала зелена.

Кремове с цианид и живак

опасни кремове

Луничките и пъпките са се премахвали с кремове и лосиони, съдържащи голямо количество цианид и живак. Постоянното използване на тези кремове води до натрупване на живак в тялото и до по-малка продължителност на живота при дамите. 

Mercury(II) chloride е токсично вещество, което засяга централната нервна система. То се е използвало за по-гладка кожа, както и за лечението на сифилис.

Руж от цинобър

руж от цинобър

Цинобър е червен минерал на живака. Той се отнася до общата ярка червена форма на живачен (II) сулфид и се използва за получаване на руж и прах. Той дори се използва в Древна Япония, Древен Китай, а по-късно служи като боя за коса.

Подобно на други живачни съединения, цинобърът е изключително токсичен и дишането на неговите пари може да причини тежко отравяне.

Тении в борбата с наднорменото тегло

реклама

В миналото жените не са прекарвали времето си във фитнес залата, не спазват стриктни диети, а просто приемали хапчета с тения за загуба на тегло. Вследствие на това те страдат от редица здравословни проблеми: гадене, анемия, отслабена имунна система, умора и главоболие.

Рокли от бархет

рокли от бархет

По време на Викторианската епоха, роклите от бархет, ризи и пижами са изключително популярни. Но за съжаление, не всички хора са могли да си ги позволят. Скъпата тъкан беше заменена с евтина, която е лесно запалима. Човек, който носи пижами, изработени от този плат и стои близо до огън или държи свещ, може да се запали и да умре.

Декориране на зъби

декориране на зъби

Преди около 2000 години древните маи декорират зъбите си със злато и скъпоценни камъни. Зъбите са били пробити с малки дупки, така че да могат да се вмъкнат парчета от нефрит или злато. В Древен Египет имало много сходна технология. Тези аксесоари символизират богатството и високия статус на човека.

Деформация на черепа

деформация на черепа

Ето още един странен ритуал на красотата от древността. Удължена глава, наподобяваща яйце, се е смятала за красива. Археолозите откриват подобни черепи навсякъде: от Южна Америка до Средния изток. Очевидно древните хора преобразяват формата на черепите си от детството: главите на децата са били здраво свързани с превръзки или дървени дъски. Тези техники имат ужасно въздействие върху мозъка и децата често умират от тази практика.

Връзване на гърдите

вързване на гърдите

Стандартите за красота от Средновековието гласят, че жените трябва да имат малки гърди поради влиянието на християнството. Телата на жените трябвало да не излъчват сексуалност - тънки бедра, плоски гърди, малки ръце и крака и тънки устни. За да постигнат тези резултати, момичетата връзвали гърдите си още от детството, до такава степен, че техните млечни жлези спирали да се развиват.

Бременност

бременност

В Средновековието да бъде модерна, една жена трябвало да е бременна или да носи специален фалшив корем. Въпреки това, раждането или носенето на тежък фалшив корем засяга гръбначния стълб и е наистина изтощително за жените.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияИсторияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...СпортАлт. медицинаБотаника