Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 10 тайнствени неща, които се случват, докато спим

10 тайнствени неща, които се случват, докато спим

10 тайнствени неща, които се случват, докато спим - изображение

Милиони пъти ни се е случвало да си легнем с проблем и веднага щом се събудим магически да имаме решение. Метафората "да преспим над проблема" не случайно се използва за неща, които трябва да бъдат обмислени. Спейки, ние позволяваме на мозъка и тялото да се справят с много неща, докато си почиваме.

Нашият мозък и тяло не почиват, когато спим. Те се почистват и фиксират. Това е един вид ремонтна работилница, която ни подготвя за следващия ден.

Ето списък на нещата, които се случват, когато заспим:

Вие не спите дълбоко през повечето време

Съществуват всякакви видове и нива на сън. Не всеки сън е дълбок, и не всеки сън ви кара да сънувате. Първоначално, когато заспите, той е лек и преминава към по-дълбок сън. Първият етап е вид сън, в който изпадаме по време на лекции и изведнъж се събуждаме. Вторият етап е по-дълбок от предишния, а най-дълбок е третият. Третият настъпва, когато започнем да сънуваме и да почиваме правилно. Преминаването през всички тези етапи отнема около деветдесет минути до двадесет минути. Ние не осъзнаваме, но се събуждаме между тях, тъй като тези цикли започват отново от първата до последната фаза.

Вашият мозък се почиства

Когато сме в най-дълбоката фаза на съня си, ние сънуваме, а мозъкът ни е толкова буден, колкото и през деня. В този момент той почиства всички боклуци, които са в него. Проучване, проведено през 2013 г., показва, че системата ни за изхвърляне на отпадъци в нашия мозък е във върхова форма, когато спим. Сочи се, че болести като Алцхаймер, могат да се дължат на факта, че системата за отстраняване на отпадъците не работи правилно.

Мозъкът ни също така създава нови спомени и съхранява нови неща в себе си. Хората мислят, че сънуваме нещата, които преживяваме през деня, за да обработим цялата тази информация и да запазим важното. Нашите мозъчни клетки обикновено се укрепват, когато спим, ако получим правилния вид сън.

Вашият пулс и дишане се забавя

Когато лежите в леглото си и сте готови да заспите, всичко в тялото ви започва да се забавя. От пулса ви до дишането. Мускулите ви се отпускат и органите ви също. Червата се забавят през нощта, а черният дроб започва да синтезира, вместо да детоксифицира тялото ви. Адреналинът в тялото ви също намалява, защото всъщност няма да се нуждаете от реакцията "борба или бягство" в съня си.

Кръвното ви налягане спада

Наред с това, че вашето тяло се забавя и почива, кръвното ви налягане също пада. Ако сте средностатическо здравословно човешко същество, е много естествено кръвното ви налягане да спадне от пет до седем точки - имайки предвид, че получавате добър нощен сън.

Температурата на тялото също

Експертите по съня твърдят, че в стаята ви трябва да е хладно, когато планирате да заспите. Причината не е, за да не се потите, а защото стаята копира това, което прави тялото ви. Тъй като сънят ни понижава температурата и кръвното налягане, по-хладният въздух в стаята ще помогне да заспим по-лесно. По време на най-дълбокия стадий на съня, тялото ни дори може да падне с цял градус. Ако сте с по-ниска температура в будно състояние, ще треперите, но това не се случва, когато човек спи. И никой не знае причината зад това.

Парализирани сте

Друг факт за дълбокия сън е, че човек не може да се движи в тази фаза. Човек е практически парализиран в тази фаза на съня. Единствените две неща, които не се парализират, са очите и дишането ви. Това е така, за да не се разхождате и да ритате партньора си в леглото. Този вид парализа не продължава повече от двадесет минути и забавя органите и тялото ви едновременно.

Изпомпва се хормон на растежа

Растеж тук не означава, че ще бъдете по-високи, когато се събудите. Когато казваме растеж, имаме предвид, че вашите хормони и клетки растат, когато спите. Развитието ни се осъществява, когато тялото ни почива и обновява. Перфектен пример за това обяснение се наблюдава при деца, които имат сънна апнея. Сънна апнея е, когато дишането на детето спира, докато то спи. Децата с този проблем обикновено трябва да премахнат сливиците си, за да решат проблема. Любопитното е, че веднага след отстраняването на сливиците тези деца изпитват внезапен растеж.

... и регулира хормоните на глада

Спането ни прави и ние искаме повече калории. Някога искало ли ви е да хапнете сочен бургер след недостатъчно сън? Да! И това може да ви накара да наддавате на тегло.

Можете да ходите, да говорите и дори шофирате

Чували сме много истории за странни неща, които се случват в съня на човека. Но за наш късмет, те в повечето случаи не са опасни. Ходенето на сън, говоренето или в някои екстремни случаи шофирането не е нечувано. Това, което е опасно, е да събудиш тези хора, когато го правят. Съществува известна история за човек, който плува всяка нощ в съня си, приятелката му го събуди веднъж - и той се удавя. Той просто не знае как да плува по време на събуждането. Причината, поради която хората правят тези неща в съня си, се дължи на липсата на сън или нежелани лекарствени реакции.

Хипнагогия

Всеки е преживял сепване в съня си или се събужда заради сепване. Обикновено се чувства сякаш пада в съня си. Причината за това все още не е ясна, но е много разпространена и се нарича хипнагогия.

Вероятно има повече, но не знаем колко точно не знаем.

Точно както не разбираме как решаваме нашите проблеми в съня си, ние не знаем още много неща за съня. Знаем, че твърде многото или по-малко сън може да ни причини здравословни проблеми. Повечето от направените изследвания са относно липсата на сън и как това води до ранна смърт, сърдечни проблеми и дори диабет. Има много по-малко изследвания за това как прекалено многото сън засяга човек. Но със сигурност се случват още много неща, докато спим ...

Източник: tapoos.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноФизиологияСпортАлт. медицинаСнимкиНовиниЛеченияДиетиИзследванияВидеоИсторияБотаника