Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство 10 тайни при заснемането на филмови сцени, за които не сте подозирали

10 тайни при заснемането на филмови сцени, за които не сте подозирали

10 тайни при заснемането на филмови сцени, за които не сте подозирали - изображение

Лесно е да гледате талантливите актьори и напълно да вярвате в техните превъплъщения в различни жанрове - комедия, трилър, ужаси и др. Въпреки че те изглеждат естествени на екран, нещата не винаги се оказват толкова лесни и прости при заснемане на конкретната сцена.


Представяме ви 10 тайни при заснемането на филмови сцени, за които не сте подозирали.

Превъплъщаване в друг образ

От съществено значение е актьорът да може да премине от едно емоционално състояние в друго. Някои холивудски актьори използват метода на Лий Страсбърг и т.нар "упражнение с чаша кафе", за да могат по - точно да представят реалността на героя. Например, когато сте в метрото, опитайте да запомните в последователност следните думи, докато пиете сутрешното си кафе: топлота, цвят, вкус, мирис. По този начин можете да усетите чувствата, които сте изпитали сутринта, докато сте били на друго място. Анджелина Джоли, Скарлет Йохансон и Ал Пачино усвояват и използват винаги тази техника.

Ментови кристали за плач по команда

ментови кристали

Когато един актьор се „потапя“ в характера на своя персонаж, той лесно може да изрази на екран всякаква емоция: щастие, гняв или скръб. Но не така стоят нещата със сълзите. Някои актьори се опитват да си спомнят собствените си неуспехи, преди да заснемат сцена, а други не мигат за известно време или използват ментови кристали , за да пролеят сълзи.

Усвояване на изражението на лицето

изражение на лицето

За да се постигне лесно всякаква емоция, мускулите на лицето трябва да бъдат отпуснати. Преди да снимат сцена, актьорите обикновено  правят упражнения за загряване лицевите мускули, за да бъдат те в спокойно състояние. Същото правило важи и когато трябва да променят гласа или акцента си.

Медитация за спокоен ум

медитация

За да „дадат живот“ на един герой, актьорите трябва да бъдат спокойни. Един от най-добрите методи е медитацията.  Актьорът Бенедикт Къмбърбач разкрива, че практикува медитация, за да се успокои, преди да заснеме определена сцена.

Техника на емоционалната памет

техника на емоционална памет

Актьорите често отразяват собствените си емоционални моменти, за да възпроизведат чувства. Техниката на Константин Станиславски ви учи как да го направите. Основната част от този метод е да се възпроизвеждат емоционални спомени и те да се прилагат, за да накарат хората да "вярват", че чувствата на героя им са реални. За да се подготви емоционално за „Пианистът“, Ейдриън Броуди продава апартамента си, къса с приятелката си и остава сам за известно време.

Идентифициране се с начина на живот на героя

идентифициране

Някои роли могат да бъдат изпълнени перфектно само ако се идентифицирате с начина на живот на героя. Джаред Лето се опитва да изгради характера на Жокера от „Отряд самоубийци“ Той дава на Марго Роби жив плъх, прекарва време с психопати. Лето направо се „гмурка дълбоко“ в ролята си.

Техники за целувка

Възможно е актьорите да не искат да се целуват, но това често се налага. Камерата може да бъде поставена под определен ъгъл, за да създаде илюзия, че двойката се целува. Поставянето на длан върху бузата на партньора добавя повече емоция и драматизъм към сцената. Ръцете могат да покрият устните, които остават затворени за момента. Няма магия, просто техники.

Филми за вдъхновение

вдъхновение

Актьорите също гледат филми за вдъхновение. Например, директорът на успешния мюзикъл "La La Land", Дамиен Шазел, кара целия екип да гледа по няколко пъти определени филми като "Аз пея под дъжда" и " Top Hat", за да усетят настроението и емоцията, която струи от тях.

Комфортът е на първо място

комфорт

Комфортът на всеки един от актьорите е на първо място, защото те могат да запишат една и съща сцена десетки пъти. Всеки от тях има свои собствени изисквания, отнасящи се до храна, апартаменти и работни графици.  Например, актьорът Том Круз носи удобни прашки за сцените с каскадите. Той споделя, че те осигуряват необходимия "комфорт и гъвкавост", за да се заснемат екшън сцените.

Тънкости при голите сцени

голи сцени

Дори когато мислите, че са напълно голи, актьорите носят специално тънко прилепнало бельо. 
Няма романтика, ако стаята е пълна с хора от екипа, които посочват как и къде да се движите и целувате. По правило, режисьорът заснема секс сцени, като дава време на актьорите да се опознаят и да се отпуснат преди снимки.

Актрисата Марго Роби има друг начин да се отпусне, когато заснема голи сцени с героя на Леонардо Ди Каприо на снимачната площадка "Вълкът от Уолстрийт". Тя споделя, че е доста нервна, когато трябва да „прави“ орална любов на известния актьор. Поради тази причина тя се напива малко преди да се заснеме сцената. По този начин тя се отпуска и сцената е заснета перфектно.

източник: brightside.me

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноНовиниСоциални грижиСпорт