Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло 10 рядко срещани аномалии в човешкото тяло – част 2

10 рядко срещани аномалии в човешкото тяло – част 2

10 рядко срещани аномалии в човешкото тяло – част 2 - изображение

Всички сме различни и уникални по рода си човешки същества, но някои от нас са по-различни и специални от останалите. Съществуват аномалии в човешкото тяло, които са характерни само за малък процент от населението на Земята.

Дупчица, близо до ухото

Преарикуларен синус

Това е вроден преаурикуларен синус, който се образува по време на развитието на зародиша в утробата и е характерен само за 5% от населението на Земята.

Предполага се, че е атавизъм, който напомня, че предците на всички живи същества някога са имали хриле. Тази "дупчица" често се предава по наследство и може да присъства и при двете уши. Може да бъде премахната по хирургичен път, но по принцип не е опасна.

Допълнителни ребра

Цервикални ребра

"Допълнителните" ребра се срещат често по жените.

Тези ребра се наричат още и цервикални, защото са разположени в цервикланата област на гръбнака. Размерите им варират – от малки образования, до цели истински ребра.

В повечето случаи те не застрашават човешкото здраве, но понякога може да достигнат големи размери и да причинят дискомфорт.

Способността да възприемате "невидими" цветове

Цветове

Друго състояние, което се среща по-често при жените, е тетрахромията: способността да различавате оттенъците на цветовете по-добре от обикновения човек.

Глухарчето например, повечето хора биха го определили като жълто. Но човек, който страда от тетрахромия, ще види разнообразие от нюанси на жълтото. Това състояние се причинява от мутация на Х-хромозомата.

Тетрахромията позволява на човек да различи до 99 милиона цвята, докато обикновените хора виждат само около 1 милион.

Нуждата от много малко сън

Уинстън Чърчил

Тези хора възстановяват силите си два пъти по-бързо от повечето от нас. Сред тези щастливци са Маргарет Тачър, Салвадор Дали, Уинстън Чърчил и Никола Тесла.

Тук не става въпрос само за правилен режим на спане. Генът DEC2 е мутация, която се открива при хората, нуждаещи се от много малко сън. Учените от университета в Калифорния стигнали до заключението, че хората с тази аномалия се справят с ежедневни задачи по-бързо от средностатистическия човек.

Неспособност за натрупване на холестерол

Мъж с хамбургери

Съществува изключително малка група хора по света, които определено могат да се нарекат щастливци. Те могат да похапват почти всичко, без да се притесняват за холестерола си. Рискът за развитие на сърдечносъдово заболяване при тях е едва 10%.

Причината за това е, че те нямат достатъчно копия от гена PCSK9. Фармацевтичните компании решили да се възползват от това откритие и започнали да произвеждат медикамент, който блокира действието на този ген.

Към първа част > > >

източник: brightside.me

снимки: brightside.me; mindamuse.com; designntrend.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниИсторияЛюбопитноКлинични пътекиХранене при...ИзследванияОрганизации