Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло 10 професии, които оказват лошо влияние върху нашата психика – част 2

10 професии, които оказват лошо влияние върху нашата психика – част 2

10 професии, които оказват лошо влияние върху нашата психика – част 2 - изображение

Според социологическите проучвания човек прекарва повече от една трета от живота си, работейки 40 часа седмично. Разбира се, нещата, които правим за такива дълги периоди от време влияят и на психиката ни с течение на времето.

Освен положителните аспекти, нашата работа има и отрицателна страна - така наречената професионална деформация на личността. Например, когато един бизнесмен продължава да проверява електронната си поща през почивните дни или когато войник продължава да командва у дома.

Разберете как различните професии влияят на нашата личност. Как да се научите да преминете от една дейност към друга, така че да не станете затворник на вашата работа? Разберете с нас!

Счетоводители

счетоводители

Много е трудно за счетоводителите да преминат от работа към личен живот. Същественото при тях е, че те боравят с "езика на числата". Всички тези години на монотонна, но отдадена работа имат своето отражение - счетоводителите изпълняват всяка задача по строг график. Загрижеността е едно от качествата, които счетоводителите следват не само в работата си, но и в личния си живот. Те планират семейния бюджет внимателно и постоянно поддържат цялата си къща в ред.

Журналисти

Журналистите обикновено виждат неприятни и ужасни неща, които могат да повлияят на тяхната психика по негативен начин. Те също така не могат да стоят далеч от случки, които се разиграват около тях, защото всяка нова информация се третира като мотив за написване на статия. Работата им изисква комуникация с различни хора (понякога не е интересна или положителна). Цензурата ограничава и способността на журналистите да изразят своята гледна точка , а в личните отношения това може да бъде разочароващо. Освен това, работата по време на почивните дни и лишаване от сън изтощават тялото много бързо.

Психолози

психолози

Много психолози учат и анализират проблемите на други личности, защото искат да намерят корените на собствените си проблеми. Психолозите стават емоционално изтощени, когато трябва непрекъснато да слушат и да разбират страданията и проблемите на някой друг. Всеки специалист знае, че благосъстоянието и здравето на клиентите им зависят в голяма степен от действията на психолога им и тази тежка отговорност може да предизвика стрес и страх.

Фрийлансъри

фрийлансъри

Човек с голяма самодисциплина може да стане успешен сътрудник на свободна практика. Но нестабилният доход и социалната уязвимост могат да доведат до постоянна несигурност. Хората, които работят на свободна практика нямат възможността да "превключват" между работа и домашни задължения. Ненормираното работно време и постоянните мисли за работа могат да повлияят на живота им по негативен начин. Ето защо за специалистите на свободна практика е много важно да се отпуснат емоционално и да разтоварват.

Архитекти

архитекти

Архитектите са известни като работохолици. Има дори изобилие от вицове за техния уморен външен вид. Постоянните нощи в офиса, работата в почивни дни и липсата на сън, оказват отрицателно въздействие върху тяхното благополучие. Приятелите на архитектите по правило също са такива: те просто не се интересуват от други хора. Постоянното емоционално напрежение, огромното чувство за отговорност, честите конфликти с клиентите, творческата криза и леките заблуди на тема самочувствие обикновено водят до депресия сред архитектите.

Съвети за работохолици, чиято работа се е превърнала в смисъл на техния живот

работа и почивка

  • Научете как да управлявате времето си. Опитайте се да планирате всичко за следващата седмица, като се има предвид времето, прекарано в градския транспорт. Опитайте се да добавите и развлечения във вашия списък със задачи. Този съвет е добър както за офис служители, така и за лица на свободна практика (защото е още по-сложно за тях да делят работата и личния си живот).
  • Провеждайте всичките си бизнес срещи през деня. Това ще ви позволи да прекарате вечерите си със семейството си или да практикувате някакъв спорт.
  • Научете как да игнорирате работата. Не вземайте задачи вкъщи, не пращайте или отваряйте имейл, който не трябва да проверявате през уикенда, изключете служебния си телефон през уикенда.
  • Страхотно е, ако страстта ви е вашата работа, но трябва да се опитате да намерите нещо различно, което ви носи удоволствие. Отделете няколко часа на седмица за вашето хоби или спортувайте.
  • Кажете "не" на хора, дела и събития, които са напълно безполезни.
  • Започнете делегиране на задачи. Не поемайте цялата отговорност, разпределете задачите. Някои проблеми могат да бъдат разрешени дори и без вас. А вашите приятели и семейство винаги са готови да ви помогнат, просто трябва да ги попитате.
Вижте първа част на статията ТУК

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиСнимкиТестовеОбразованиеЛюбопитноНормативни актовеОрганизацииНовиниИсторияЗаведенияСпециалистиЗдравни съвети