Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 10 причини да прекарвате време сами със себе си (Полезно за душата е)

10 причини да прекарвате време сами със себе си (Полезно за душата е)

10 причини да прекарвате време сами със себе си (Полезно за душата е) - изображение

Повечето от нас смятат, че да бъдеш е нещо лошо. Някои от нас се чувстват виновни, а други просто не харесват чувството да са сами. Трети дори мислят, че да бъдеш и самотата са едно и също нещо, но това не е така. Да бъдем сами е добре за развитието и растежа на нашата личност.

Самотата и времето насаме не са едно и също нещо. Да бъдем сами е това, което правим, за да възстановим душата си и да се оживим, докато самотата е живот, в който няма връзки и отношения с другите. Първото е необходимо за нашето добруване, а последното изобщо не носи никаква полза.

Днес животът ни е толкова зает, че да бъдем сами е трудно за всеки от нас. Всички сме толкова заети. Но не само възрастните дори децата трябва да прекарват време сами със себе си. Експертът Рийд Ларсън твърди в своето проучване, че: "Юношите, които прекарват качествено време насаме със себе си, са по-добре адаптирани от тези, които прекарват малко или прекалено много време сами".

Ако можете да правите нещо с други хора, то можете да го направите и сами. Просто имаме навик да каним другите за това. По този начин ние не си даваме възможност да правим нещо сами. Бъдете спонтанни и следващия път, когато искате да излезете навън или на вечеря, опитайте се да го направите сами.

Отначало ще се чувствате странно, но в последствие ще свикнете. Ако започнете да прекарвате време със себе си, без никой наоколо, който да ви съди, вие ще разберете нуждите си по-добре. По този начин ще направите себе си и живота си по-добър, отколкото е в този момент.

Понастоящем се развива движение в целия свят, което подчертава, че човек трябва да прави нещата бавно и да чувства моментите, в които живее. Времето насаме е най-добрият подход към този тип осъзнатост и наслада от момента.

Има много причини да прекарвате време сами със себе си. Направихме списък с няколко от тях. Прочетете го и вижте ползите:

1. Избистря ума ви

В живота винаги тече някакъв разговор. Той постоянно се поддържа от медии, колеги, съученици, приятели и семейство. Всички те имат комбиниран ефект върху формирането и развитието на нашите мнения и идеи. Когато обаче прекарвате време сами със себе си, умът ви се прояснява и ви дава възможност да чуете вътрешния си глас.

2. Прави ви креативни

Творчеството идва в съзнанието ни, когато можем свободно да блуждаем или да изследваме нещата. Когато сте сами, нямате налични чужди идеи или въображения, които да се конкурират с вашите собствени. Това дава възможност на ума да мисли свободно и дава свобода на избор.

3. Повишава самочувствието ви

Не можете да бъдете уверени, докато толкова много външни влияния оказват натиск върху вас. Когато сте сами, вие сте свободни. По този начин можете да разраствате морала и ценностите си. Вътрешният ви глас става все по-силен с времето, а след това знаете кое е важно за вас и какво не.

4. Прави ви независими

Ключът към успешния живот е способността да мислиш и да действаш независимо. Вашите действия трябва да бъдат без външно влияние. Да бъдете сами ви дава време да зададете целите си и възможност да работите без натиск от другите.

5. Избистря възприятието ви

Нашите възприятия и емоции зависят от преживяванията, през които минаваме в нашия живот. Ако прекарвате време сами със себе си, ще бъдете свободни от опита. По този начин ще имате по-добра възможност да помислите два пъти за преценките, които сте направили първоначално. Това ще изчисти възприятията ви за фундаменталните неща.

6. Намалява стреса и безпокойствието

Натискът идва от очакванията на другите. Има популярно твърдение - "Очакванията винаги вредят". Когато вникнете в очакванията, те стават по-малко важни за вас и това се случва, когато прекарвате известно време сами със себе си.

7. Помага ви да си поставите приоритети

Един от най-важните елементи на живота е да знаем какво искаме. Само това може да ни направи щастливи. Трябва да установим нещата, които са ни необходими. Не можем да разберем нашите приоритети, докато другите са около нас през цялото време. Поради това трябва да отделяме време сами за себе си и да ги открием.

8. Повишава вашата ефективност

Когато знаете вашите приоритети, мечти и цели, вие знаете как да ги изпълнявате. Обзема ви тръпка, която ви заобикаля. Това вълнение ни кара да предприемем конкретни действия за постигане на нашите цели или мечти. То витализира нашето тяло, за да предприеме стъпки и да се доближи до нашата визия.

9. Заздравява взаимоотношенията ви

Когато прекарвате време сами, това прави вашите отношения с останалите по-добри и здрави. Когато сме сами, отделяме време да разберем стойността на всяка връзка поотделно. По този начин започваме да приемаме взаимоотношенията с хората сериозно и да ги ценим.

10. Прави ви емоционално силни

Вярвате или не, когато прекарваме време сами със себе си, ние вървим по пътя към себепознанието. Това ни прави здрави – ментално и емоционално. По този начин се учим да водим личните си битки и осъзнаваме, че имаме нашата пътека, която да следваме. Това ни прави емоционално здрави.

Надяваме се, че тези предимства ще ви помогнат по един или друг начин. Вярваме, че тези причини са достатъчни, за да покажем, че всеки трябва да прекарва време насаме със себе си понякога.

Изтоник: tapoos.com

Снимки: пак там

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихология