Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло 10 неща, които се случват в тялото ви, когато се разболеете - част 2

10 неща, които се случват в тялото ви, когато се разболеете - част 2

10 неща, които се случват в тялото ви, когато се разболеете - част 2 - изображение

Да се разболеете е възможно най-малко забавното нещо, което може да ви се случи... Дори по-зле от това да бъдете хванати от ченгетата с изтекла регистрация за колата или да се срещнете с президента с голямо парче спанак, забит в зъбите ви. Но какво наистина става във вас, когато сте болни? Мистерията е разгадана. Вашата имунна система е наистина невероятна и прави всевъзможни неща, за да се отърве от нашествениците, които са готови да разрушат всички клетки, а след това да умрат, преди да можете да получите депозита си обратно. Гадно, а?

От това, което се случва, когато получите хранително отравяне, до момента, в който се простудите, човешкото тяло е способно на невероятни неща. Продължете да четете нататък, за да научите повече!

В първата част минахме през 5 промени, които се случват в тялото ни, когато се разболеем, сега продължаваме нататък.

Антителата влизат в играта

Антителата са страхотни. Тези невероятни малки приятели се произвеждат от белите кръвни клетки. Те са Y-образни протеини, всеки от които отговаря на специфичен нашественик (бактерии, вируси или токсини).

Всяко антитяло е чувствително към специфичен антиген. Когато се свърже с външната обвивка на вирус или бактерия, то може да спре движението му през клетъчните стени. Голям брой антитела могат също така да се захващат и придържат към нашественика, сигнализирайки на компонентната система, че той трябва да бъде премахнат.

Програмирана смърт

Клетките естествени убийци (NK-клетки) идват на помощ! NK-клетките са тип лимфоцити (бели кръвни клетки). Те съдържат специални протеини като перфорин и протеази, известни като гранзими.

Когато са в близост до заразена клетка, програмирана за смърт, перфоринът създава дупки в целевата клетка, през които да навлязат гранзимите, индуцирайки апоптоза. Апоптозата води до разрушаване на вируса във вътрешността. Това може да задържи и сведе до минимум вирусните инфекции, докато останалата част от вашия имунен отговор генерира антиген-специфични Т-клетки, които да могат да изчистят инфекцията.

Т-клетките са друг вид лимфоцити, които играят голяма роля в имунния отговор. Те разпознават нашественика и се свързват с него - действие, което ги стимулира да унищожат или да излекуват заразената клетка.

Бойното поле

Защо имате хрема? Възпалено гърло? Кашлица? Защо ви болят мускулите и защо се появяват онези твърди, подути бучки под челюстта по шията ви?

Война!

Хрема? Вашето тяло увеличава производството на слуз, за да се опита да изчисти нашествениците. Обикновено тя се появява 3-5 дни след първоначалната инфекция и можете да разберете дали става дума за нормално почистване, придружаващо настинката, или не. Ако слузта е зелена и гъста, това може да е признак за лоша бактериална инфекция.

Гърлото започва да боли, когато лигавицата му е възпалена или заразена. Вашата имунна система изпраща много кръв в тази област, така че белите кръвни клетки и антитела да имат по-голям достъп до бойното поле. Страничният ефект е, че за да получите повече войници в този район, тялото ви освобождава химикали, които правят кръвоносните съдове в околната тъкан подути. Повече кръв = повече бели кръвни клетки и повече антитела. За съжаление, цялото това подуване поставя натиск върху нервните окончания в гърлото и причинява болка. Войната е тежка.

Кашлица... Е, слузта е дразнител, а кашлицата е естествена реакция към раздразнението. Най-коварното е, че както се смята, предизвикването на кашлица е всъщност еволюционната стратегия на вируса да избяга от вас и да премине към следващата жертва. Знаем, че грипните вируси и тези при настинка се разпространяват чрез въздушни капчици от лигавица, освобождавани по време на кашлица.

И подути лимфни възли? Мислете за лимфните възли като за филтър. Когато се борят с някои бактериални инфекции, възлите набъбват от бактерии и клетките, които се борят с тях до точка, в която можете да усетите това. Подутите лимфни възли са добър показател, че имате някаква инфекция.

Как можете да помогнете на имунната си система

Въпреки че на този етап няма нищо, което да можем да направим, за да надвием настинката и грипа (поне не тези щамове, с които телата ни все още не са се сблъскали), поради факта, че те бързо мутират в нови непознати форми, има нещо друго, което можем да сторим в борбата с вируси и бактерии, с които телата ни не са се сблъсквали преди.

Ваксините са отслабена форма на дадено заболяване. Те са или мъртва негова форма, или подобен, но по-малко вирулентен щам. След като ваксината ви бъде поставена, вашата имунна система се заема с обичайната си защита, но тъй като болестта е различна или по-слаба, вие получавате малко или никакви симптоми на заболяването. Тогава, когато истинската болест нахлуе в тялото ви, то е в състояние да го елиминира незабавно.

Имайте предвид, че противогрипната имунизация не отстранява грип, за който не сте получили такава. Много видове често върлуват едновременно, така че ако се ваксинирате и въпреки това се разболеете... то това е така, защото сте били заразени с напълно различен щам, от този, срещу който сте се застраховали.

Ваксината е нещо добро, просто имайте предвид, че получавате само част, а не всички щамове, които витаят наоколо в магазина за хранителни стоки, да кажем.

Както вече споменахме, антибиотиците работят само при бактериални инфекции. Проблемът с тях идва най-вече от факта, че са предписвани масово през последните няколко десетилетия. Това е и причината голям брой бактерии да изградят имунитет срещу тези, с които разполагаме (твърди се, че дори новите видове бактерии, с които се сблъскваме, заобикалят действието на антибиотиците все по-бързо). Учените спекулират, че може би творим собствената си чудовищна предстояща епидемия... просто заради промишленото количество антибиотик, което употребяваме в ежедневието си.

Последиците

Има и нещо добро в настинката или грипа, които ви повалят. Когато лежите на дивана, заобиколени от купища носни кърпички, под онова потно одеяло... просто помислете. С каквото и чудовище да сте си имали работа, то никога няма да се върне отново. Ако този нашественик покаже лицето си на хоризонта... БУМ. Вашите защитници го разпознават на момента.

Нашата удивителна имунна система съхранява запис на всеки микроб, който някога се е изпречвал на пътя й. Това означава, че тя е в състояние да го унищожи като един Робокоп, веднага щом влезе в тялото ви, преди да има възможност да се размножи и да ви накара да се почувствате зле.

Едно е ясно - винаги ще има нови напрежения, защото тези момчета са упорити и адаптивни и никога не спират да се опитват... Все пак това е тяхната работа, нали?

Вижте първата част ТУК

Източник: ranker.com

Снимки: пак там; runningmagazine.ca

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаХранене при...НовиниЛайфстайлТестовеЛеченияСнимкиАнкетиМикробиологияВидеоЗдравни проблемиПрезентацииИсторияИзследванияФизиологияОрганизацииДиетиСпортСпециалистиНормативни актовеСоциални грижи