Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс 10 въпроса: сериозни ли са отношенията ви?

10 въпроса: сериозни ли са отношенията ви?

10 въпроса: сериозни ли са отношенията ви?  - изображение

Как разбирате, че е настъпило подходящото време да преминете към следващото ниво във връзката си? Поставянето на правилните въпроси може да е ключът към предприемането на по-сериозни и значими отношения, според проучване на изследователи от Ексетърския университет.

Екипът разговаря с 10 бракоразводни адвокати и двама съдии с цел да определи основните причини за провала на отношенията, след което интервюира и група двойки.

Първо, адвокатите и съдиите избират причините, които смятат за доминиращи спрямо разпадането на една връзка в дългосрочен план. Тези четири причини са: несъвместимост, нереалистични очаквания, невъзможност да се изправим пред проблемите във връзката си и "провал в грижата за нея".

След това са анкетирани 43 двойки, които или са били женени 10 години, или са били разделени в рамките на това време, както и 10 хомосексуални и 10 хетеросексуални двойки, които са в даден тип съжителство през последните 15 години.

Изследователите използват резултатите от проучването, за да формулират 10 "критични въпроса", които всички двойки трябва да си зададат, за да тестват връзката си и да й помогнат да просперира.

1. Подходящи ли сме един за друг?

2. Основава ли се връзката ни на приятелство?

3. Очакваме ли едни и същи неща от връзката и живота си?

4. Реалистични ли са очакванията ни?

5. Виждаме ли най-доброто в партньора си?

6. Старанието за поддържане на жизнеността на връзката взаимно ли е?

7. И двамата ли усещаме, че можем да дискутираме нещата свободно помежду си?

8. Готови ли сме заедно да се изправим пред трудностите?

9. Когато се сблъскаме със стресиращи обстоятелства оставаме ли заедно, за да преминем през тях?

10. Подкрепят ли ни хората около нас ? 

Двойка

Тези въпроси ще помогнат на партньорите да оценят истинската съвместимост помежду си и бъдещата продължителност на връзката, която са изградили, според водещата проучването проф. Ан Барлоу от Юридическия факултет на Ексестърския университет.

"Разбира се, всяка връзка е различна и е от значение двойките да създават отношения, в които виждат смисъл, въпреки това открихме някои фундаментални характерности, които процъфтяващите връзки споделят".

"Обикновено двойките избират партньора си спрямо съвместимостта и успешността при справянето със стресиращи ситуации. Тези 10 въпроса могат да помогнат на хората да решат дали са съвместими с човек, с когото обмислят да споделят живота си, като подчертават колко е важно да се справяме с проблемите, когато те възникнат, както и отглеждането на връзката ни през времето".

Редактор: Наталия Тотева

Източници: independent.co.uk, unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиНовиниИстория