Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство "Червеното има значение": фотопроектът, който иска да пречупи стигмата относно червените коси

"Червеното има значение": фотопроектът, който иска да пречупи стигмата относно червените коси

"Червеното има значение": фотопроектът, който иска да пречупи стигмата относно червените коси - изображение

Новозеландски фотограф се надява да промени посоката на разговора относно червената коса с мощен художествен проект. Новозеландката Бианка Дюмен се вдъхновява да започне нова портретна сесия, след като открива последиците от това да бъдеш червенокос.

Преследвайки новия проект, тя разкрива, че е била пленена от невероятния цвят от косите на младо момиче, което е посещавало гимнастическия клас на дъщеря й. След като разговаря с майка на момичето, Дюмел разбира, че то е било подигравано заради превъзходната си коса.

"Търсех деца, които да включа в художествен проект, и имаше едно момиче на име Броди Лий в нашата местна фитнес зала с най-разкошната, дълга червена коса", коментира Бианка. "Хората винаги коментираха удивителната й коса, но майка й – също червенокоса – ми каза, че Броди Лий всъщност е тормозена от децата заради червения й цвят."

Червенокосо момиче
"Нейната майка също е била обект на подигравки заради цвета на косата си и това ми се стори толкова парадоксално, че изпитах потребност да изясня въпроса с тормоза."

След като снима поредица портретни фотографии с Броди Лий, Дюмел решава да използва своето визуално изкуство, за да предаде мощно послание, като създаде книга с червенокоси. Тя споделя открита покана за модели в своята Фейсбук страница и е затрупана с желаещи от всички възрасти.

Общо 70 портрета от първата й снимка са поместени в книгата – "Червеното има значение", ("Red Matters"), а в края на месец май предстои и завършването на втора, която се очаква да събере 100 изображения.

Червенокосо момиче

Дюмел обяснява, че изображенията, които е включила, не са специално побрани от нея, а е добавила всеки, който има желание да бъде част от проекта. Тя разкрива, че докато е снимала много от моделите са били открити относно подигравките и обидите, на които са подложени. Бианка е била щастлива да установи, че фотографиите им помагат да се чувстват по-добре относно себе си.

Червенокосо момче Червенокосо момиче

"Това е нещо наистина невероятно – чувството, което снимките на хората предизвикват у самите тях. Те бяха ужасно развълнувани и си тръгваха от студиото ми жизнерадостни, уверени и горди."

Дюмел се надява, че проектът "Червеното има значение" ще промени стигмата около червенокосите и ще "накара хората да осъзнаят, че не необходимо да третират различно другите само заради начина, по който изглеждат."

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: independent.co.uk, unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлСоциални грижиПсихологияЗдравни съветиХрани и ястияРецептиОрганизацииЕ-тата в хранитеХранене при...БотаникаСнимкиАлт. медицинаПроизводителиЛечения