Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Семейни ритуали и традиции Защо славянката покривала косата си със забрадка?

Защо славянката покривала косата си със забрадка?

Защо славянката покривала косата си със забрадка? - изображение

Не само мюсюлманките прикриват косата си – традиционно и в по-стари времена славянките също винаги носели кърпа на главата си. За да онагледим колко сериозно било това правило, ще ви разкажем историята на Иван Грозни, който убил собствения си син. До детеубийството се стигнало, след като царят нападнал снаха си, защото не носела кърпа за глава, което се смятало за непристойно.

В древната славянска култура непокритата коса се смятала за атрибут на злите сили, чието олицетворение били магически същества като русалки, вещици, сукуби /женски демони/ и се смятало, че носи лош късмет на момичетата.

Всъщност традицията косата на жената да се покрива с кърпа и да се пази от хорските очи съществува не само в славянската и мюсюлманската култура, но и в много други страни и народи по света.

Славяните също така вярват, че жена, която не покрива косата си, може да навреди на реколтата на семейството. В някои руски региони например жената не може да излиза дори в двора на къщата си без забрадка. Други пък вярват, че гологлавата жена ще бъде изядена от вълк. Славянката задължително трябвало да е с кърпа на главата и по време на буря, иначе се вярвало, че ще бъде поразена от гръм.

В Родопите българите вярват, че след смъртта на жената косата й се превръща в змии.

Въпреки това, съществуват и дейности, които изискват жената да е без забрадка. Беларусите например вярват, че когато се жъне и тъче ленът, жените трябва да са без забрадки и със спусната коса.

Основната причина за покриването на косата на жените е, да бъдат предпазят от зли очи. Някога се вярвало, че жените привличат злите погледи и тъмните сили със своята коса, поради което те трябвало да я покриват. Въпреки това тя не се покривала цялата – например дългата плитка свободно си висяла на гърба на жената. През различните периоди и при различните народи се покриват различни части от косата и по различни начини. Докато са малки момичетата можели да ходят със спусната коса, тъй като са все още невинни и злото не може да ги нарани. Щом навлязат във възрастта за женене, косата можела все още да е пусната или сплетена, но момичетата слагали вече кърпа на главата си – при някои славянски народи като русите и хърватите тя е много ярка и цветна, докато при българите например, тя е по-скромна. Целта на тази кърпа е да отблъсква злите сили и злите очи. След брака жените сплитали косата си, покривали я с кърпа и повече никога не я показвали, в някои региони дори когато спят.   

Целта на кърпата или забрадката е да предпази жената и цялото й семейство от злите сили, тъй като древните славяни вярвали в магическите способности на косата. Смятало се, че жените, които не покривали косата си, се държат непристойно и се опитват да съблазняват мъжете и можели дори да бъдат отлъчени от обществото.

източник: slavorum.org

снимки: slavorum.org; youtube.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияТестовеСнимкиЛайфстайлЛюбопитноСпортИсторияРецептиДиетиНовиниНаправления в медицинатаЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаБотаникаПроизводителиЛечения