Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Човешкото лице може би е еволюирало така, че да напомня на маймунско дупе

Човешкото лице може би е еволюирало така, че да напомня на маймунско дупе

Човешкото лице може би е еволюирало така, че да напомня на маймунско дупе - изображение

Учените, които изследват поведението на шимпанзетата твърдят, че животните използват едни и същи опорни точки при разпознаването дупета, както ние на лица, и смятат, че еволюцията на двете части на тялото е тясно свързана.

Шимпанзетата оценяват идентичността, привлекателността и здравословното състояние на другите маймуни по задните им части и, въпреки че хората не намират нищо общо между човешкото лице и дупетата на шимпанзетата, учените са на друго мнение.

Учените от холандския университет Лейден и японския университет в Киото казват, че човешкото лице "има много важни общи черти с долната част на гърба на приматите", което определено е начин да обидиш някой, когото не харесваш – и между другото целия ни вид.

И така, какви са тези общи характеристики? Е, като начало, задните части на шимпанзетата и човешките лица са винаги на показ и са симетрични, което помага за привличането на брачни партньори, тъй като симетричните обекти улесняват визуалния процес по запомнянето им.

Освен това и двете си променят цвета, изпращайки социални сигнали в пространството – дупетата на женските шимпанзета почервеняват, когато са в овулация, а хората се изчервяват, когато бъдат засрамени.
Научният екип също така предполага, че човешкото лице и дупето на шимпанзетата са еволюирали така, че да ни помогнат да се различаваме един друг, като чертите са подредени за оптимално бързо разпознаване – като минимално количество косми по кожата, изявени очертания и цвят.

Като част от изследването учените показали на 5 шимпанзета снимки на лица, дупета и крака на компютърен екран, като изображенията били показвани веднъж правилно и веднъж обърнати на обратно.

След това снимките били заменяни с две снимки – една, от които показана по-рано – и животните трябвало да познаят коя от тях съвпада със снимка от първия слайд.

По време на теста правилно ориентираните в пространството задни части били познавани по-бързо отколкото лицата, краката и обърнатите надолу дупета.

"Това е добър признак, че тази категория е с приоритет над останалите категории обекти," казва невропсихологът Мариска Крет от университета Лейден.

Прилики между дупето и лицето

При хората нещата не са много по-различни: ние разпознаваме лицата много по-лесно, когато са правилно ориентирани в пространството, въпреки че с други обърнати предмети не изпитваме подобни затруднения – като коли и къщи например. Този феномен е познат като ефект на обърнатото лице.

"Ние виждаме лица толкова често и почти винаги с нормална ориентация, че мозъците ни са създали пряк път, така че тази категория образи да се разпознава по-ефикасно и бързо, но работи само ако не са обърнати," казва Крет.

С други думи както ние търсим лица в тълпата, шимпанзетата търсят дупета.

Колкото до общите неща между задните части на шимпанзетата и човешките лица, учените твърдят, че с времето хората може би са еволюирали от разпознаването по дупетата си, към разпознаване по лица.

"Настоящото проучване доказва, че шимпанзетата, за разлика от хората, демонстрират "ефект на обърнатото дупе" и това предполага, че при нашите ходещи изправени видове разпознаването се е "изместило" от дупето към лицето," пишат още учените в своята статия.

Нещо повече, нашите лица може би са еволюирали така, че да приличат повече на дупета, за да бъдат лесно разпознаваеми.

Но засега това е само една хипотеза, така че не бъдете прекалено строги със себе си, когато се погледнете в огледалото.

източник: sciencealert.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСпортНовиниИсторияПсихологияАнкетиНаправления в медицинатаЗдравни съветиСнимкиСоциални грижиАлтернативна медицинаПатологияПроизводителиКлинични пътекиСпециалистиМедицински изследванияНормативни актовеОрганизации