Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Странни теории как хората ще еволюират - част 1

Странни теории как хората ще еволюират - част 1

Странни теории как хората ще еволюират - част 1 - изображение

Лесно е да се мисли за човешкия вид като заседнал в еволюционния коловоз. Медицината показва как много хора, които някога биха напуснали генния басейн, сега живеят и създават деца. "Оцеляват само най-силните" вече не е приложима максима. Но дали действително след няколко хиляди години хората ще изглеждат по същия начин, както сега? Не всеки мисли така.

Устойчивост на вируси и бактерии

Медицинската техника и лекарите ни помагат да преживеем опасните заболявания, но когато вируси, като Ебола, застрашават цели нации, малко може да се направи за отделните страдащи. Това, което може да внесе истинска разлика, е развиването на резистентност към определени заболявания. Една болест убива предимно хората, които нямат естествен имунитет, докато тези, които имат, предават устойчивите на заболяването гени на следващото поколение. Феноменът действително може да бъде наблюдаван сред съвременното човешко население.

Според "US News and World Reports" хората, които произхождат от жителите на ранните европейски градове, е по-вероятно да имат вроден имунитет срещу едра шарка, докато тези, чиито предци са населявали областите на юг от Сахара – срещу маларията. "Science Daily" съобщава, че след като болестите се разпространяват сравнително бързо в семействата, ако само един човек от дадено семейство има имунитет към заболяването, това редуцира шансовете на роднините да се разболеят. Така естественият имунитет предпазва цели семейства.

Трансхуманизъм

Странни теории как хората ще еволюират

Човешките същества са умни, успешни и до голяма степен са усвоили изкуството на оцеляването. Но има нещо, което не можем (поне засега) да променим, и това е фактът, че сме смъртни. Трансхуманизмът е слабо дефинирано движение, което се развива през последните десетилетия. Това е клас от философии за живота, които се стремят към продължаване и ускорение на еволюцията на интелигентния живот, отвъд границите на сегашната му човешка форма, чрез средствата на науката и технологиите. Според Humanity+ ще дойде ден, в който ще сме способни да сканираме мозъка си атом по атом и да го прехвърлим на компютърна система.

Изчезване на расовите особености

Различните раси еволюират, когато има изолирано население, което трябва да се адаптира към специфичната околна среда. Съгласно "Mother Nature Network", днес почти липсват изолирани популации. Хората, чиито предци идват от Азия или Африка, непрекъснато сключват бракове и имат деца от хора, които произхождат от Европа и Америка. Според теориите, които по-смелите умове поддържат, един ден расовите особености ще изчезнат напълно.

Хората ще бъдат по-слаби

Машините вече вършат по-голямата част от работата, която преди е изисквала здрава човешка ръка. Отново според "Mother Nature Network", в не съвсем далечното бъдеще, се очаква хората да бъдат много по-слаби, след като физическата сила вече не е необходима за оцеляването или дори подобряването на стандарта на живот.

Проучване от 2014 г., публикувано в "PLOS Biology", твърди, че се очаква да еволюираме физически слаби, понеже по-голямата част от енергията, с която разполагаме, ще бъде нужна за захранването на извънгабаритните ни мозъци.

Извънземните планети ще ни променят радикално 

Според антрополога Камерън Смит от Публичния университет в Портланд, Орегон, на човешката раса ще се наложи да се приспособи към живот извън Земята. Съществуването на друга планета може да ви изглежда като научна фантастика, но Смит твърди, че при хипотетичния процес на адаптация тялото ни ще претърпи сериозни мутации - по-тънката атмосфера например ще направи гръдния ни кош много по-широк, а ниската гравитация ще наложи промени в структурата на тялото ни, като ни направи много по-леки.

Странни теории как хората ще еволюират

Човешката раса ще се раздели на два различни вида

Класовите различия винаги са били източник на конфликти, но според някои изследователи класовото разделение е това, което ще доведе до еволюцията на два различни вида в човешката история. Д-р Оливър Къри смята, че всички хора от "висок клас" ще бъдат интелигентни и красиви, докато тези от "по-нисък" ще имат изключително ниско IQ и ще изглеждат като ГМО вариант на Шрек.

Освен, че звучи откровено глупаво, тази спекулация е пример за симпатрично виодообразуване – термин, който обозначава разделянето на популацията на два различни вида, без да има географско деление на групите. Подобно видообразуване е изключително рядко, защото изисква членовете на определена група да се чифтосват единствено едни с други, без да проявяват предпочитания към членове на другата група. Или достатъчно е само няколко души от т. нар. висока класа да изберат членове на "по-ниската" и горепосочената хипотеза е обречена на провал.

Вижте втора част на статията тук.

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: grunge.com
Снимки: pixabay.com/bg, pinterest.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияИсторияЛюбопитноНовиниАнкетиНаправления в медицината