Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Петте най-често срещани погрешни схващания за еволюцията

Петте най-често срещани погрешни схващания за еволюцията

Петте най-често срещани погрешни схващания за еволюцията - изображение

Въпреки големия си успех в описанието на естествения свят през последните 150 години, теорията на еволюцията е до голяма степен разбирана погрешно. Някои хора си задават въпроса "ако хората са еволюирали от маймуните, защо днешните маймуни не продължават да еволюират?"

Много други по света смятат, че еволюцията е по-скоро теория, отколкото факт. За разлика от нея, други теории като теорията за относителността, не се поставят под съмнение.

Време е да опровергаем някои погрешни схващания за теорията на еволюцията.

Тя е просто теория

Чарлз Дарвин

Да, учените я наричат "теория на еволюцията", но наименованието й по-скоро е доказателство за истинността й, доказано в научните среди. Терминът "теория" се използва по същия начин както при гравитационната теория, която обяснява защо, когато ябълката падне от дървото, се насочва към земята. При нея не съществува никакво съмнение, че ябълката ще падне на земята, по същия начин както сме сигурни, че вирусите, които са резистентни към антибиотиците, ще продължат да еволюират, ако не ограничим широката употреба на антибиотиците.

Въпреки че хората използват термина "теория" в ежедневните си разговори за хипотези, които все още не са доказани, случаят с "еволюционната теория" не е такъв. "Научна теория" означава добре обосновано обяснение на някой от аспектите на естествения свят, който е над законите, изводите и изследваните хипотези.

Хората произхождат от маймуните

Не, вашите пра-пра-пра-родители не са били маймуни. Според еволюционната теория ние имаме общи прародители с маймуните и приматите – сред съществуващите днес видове, те са най-близките ни роднини. Съвпадението между генетичния код на хората и шимпанзетата е повече от 90 %. Но този наш общ предшественик, който е крачил по земята преди около 7 милиона години, не е бил нито маймуна, нито човек, а приматоподобно същество, което според учените е използвало сечива.

Естественият подбор е целенасочен

Съществуват много организми, които не са напълно приспособени към средата си. Например акулите не разполагат с плавателен мехур, който да контролира плавателната им способност /който е типичен за всички костни риби/. Това опровергава ли еволюционната теория? Не, дори изобщо. Естественият подбор може на случаен принцип да облагодетелства най-доброто от наличното, но не превръща целенасочено всички живи организми в супер създания.

Щеше да е много удобно, ако хората можеха да фотосинтезират; гладът щеше да изчезва, след като постоим на слънце /а чудодейната диета за отслабване щеше да се състои в стоенето на закрито/. Но генетичната способност за фотосинтезиране все още не съществува при нито едно животно. Въпреки това, селектирането на най-добрите способности е довело до невероятно разнообразие от  организми, които са изключително добре приспособени към средата си, ако не дори  перфектно.

Еволюцията не може да обясни сложните органи

Често срещан аргумент, който се изказва в полза на теорията за креационизма, е еволюцията на окото. Полуразвитото око не би ни служило по никакъв начин, тогава как естественият подбор бавно е създал функционалното съвременно око и то стъпка по стъпка, в продължение на хиляди години? Самият Дарвин предполага, че окото произхожда от орган с различни функции. Органите, които позволяват възприемането на светлината, може би са били облагодетелствани от естествения подбор, дори и да не им е осигурил пълно зрение. Тези негови идеи са доказани много години по-късно от учените, които изследват примитивните светлочувствителни органи при животните. При мекотели като охлювите и прешленестите червеи светлочувствителните клетки са пръснати по цялата повърхност на тялото им и могат да различават единствено светло от тъмно.

Религията е несъвместима с еволюцията

Важно е да изясним, че еволюцията не е теория за произхода на живота. Тя е теория, която обяснява как организмите са се променяли с времето. За разлика от онова, което мислят повечето хора, между еволюцията и повечето религии конфликтът е минимален. Наскоро папа Франциск заяви, че вярата в еволюцията е несъвместима с католическата вяра. Но преподобният Малкълм Браун от Англиканската църква го опроверга, казвайки че "естественият подбор като начин за разбиране на физическия процес на еволюцията в продължение на хиляди години, има смисъл." той добавя, че "Добрата религия трябва да работи конструктивно с добрата наука" и обратно.  

източник: iflscience.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияЛюбопитноНовиниПсихологияАнкетиНаправления в медицината