Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Финландия има най-щастливото население в света според последния доклад на ООН

Финландия има най-щастливото население в света според последния доклад на ООН

Финландия има най-щастливото население в света според последния доклад на ООН - изображение

Доклада на ООН за 2018 г. посочва Финландия като настоящия победител в класацията за най-щастлива нация. Северната държава успява да вземе челното място от Норвегия, миналогодишното топ място за щастливи хора.

Световният доклад също посочва стабилното влошаване на САЩ поради проблеми със затлъстяването, наркотиците и депресията. Изследването на ООН поставя северноамериканската държава на 18-то място, пет места по-надолу в класацията от предходната година. Челните позиции се заемат от скандинавски държави с Финландия като титуляр, последвана от Норвегия, Дания и Исландия.

Бурунди в Източна Африка, разкъсвана от етнически противопоставяния, граждански войни и опити за държавни преврати, е посочена като най-нещастната страна в света. Въпреки че Сирия също се намира в политическа и хуманитарна криза, други пет нации имат по-ниски нива на щастие. Това са Руанда, Йемен, Танзания, Южен Судан и Централноафриканската република, които заемат от 151 до 155 място, респективно.

За първи път ООН включва анализи за нивата на щастие на имигрантите във всяка една страна и резултатите отново посочват Финландия като победител. Авторите на доклада поясняват, че първите четири места в списъка имат много близки резултати, коeтo ги прави почти равностойни.

Според доклада на международната организация всички държави, които заемат челните позиции имат висок стандарт на живот, висока продължителност на живота и добре развита социална система. За да се измери нивото на щастие, авторите на обстойното изследване са включили запитвания относно свободата на словото, корупцията и проявата на щедрост.

Първото място на Финландия, с местно население от приблизително 5,5 милиона души, е донякъде изненадващо, като се има предвид, че е последната европейска държава, която страда от естествено причинен масов глад. През 2018 г. страната се класира като най-стабилната, прогресивна, безопасна и добре управлявана в света. Финландските банки имат репутация на честни и устойчиви учреждения, а корупцията е най-малко разпространена.

Скандинавските нации плащат най-високи данъци в света, но гражданите им подкрепят тази политика, защото ги възприемат като инвестиции за подобряване на качеството на живот. Безплатната здравна система и висше образование също допринасят за по-високи нива на щастие.

10-те най-щастливи нации за 2018 г.
1. Финландия
2. Норвегия
3. Дания
4. Исландия
5. Швейцария
6. Холандия
7. Канада
8. Нова Зеландия
9. Швеция
10. Австралия

Специална глава в доклада на ООН е посветена на САЩ и причината за спада в задоволеност на гражданите й. Въпреки че северноамериканската държава има едни от най-високите доходи на глава на населението, проблемите със затлъстяването, зависимостите и депресията изиграват съществена роля в определянето на по-ниското място в класацията.

Въпреки слабото представяне на африканските държави в доклада на ООН, една западноафриканска нация успява да се противопостави на тренда. Того се изкачва 18 места, след като се класира на последна позиция в предишното изследване. Българите и Латвийците също показват подобрение относно нивото си на щастие. Държавата ни сега заема 100-та позиция, пет места по-нагоре от 2017 г.

Венецуелците имат най-голям спад в списъка, изпреварвайки дори Сирия, въпреки че заемат средно място в класацията. Латинска Америка е прочута с широкоразпространената си корупция, високата си престъпност, често срещано насилие и бедност, но резултатите в проучванията на ООН показват, че народите на континента са сравнително щастливи. Авторите на доклада смятат, че семейната обстановка и подкрепа, а не политическото или икономическо развитиe, са определящи при оценката за качеството на живот за латиноамериканските нации. 

10-те най-нещастни народи за 2018 г.
147. Малави
148. Хаити
149. Либерия
150. Сирия
151. Руанда
152. Йемен 
153. Танзания
154. Южен Судан
155. Централноафриканска република
156. Бурунди 

Китай е друга държава, която показва интересни резултати. Най-голямото човешко преселение, състоящо се в преместването на милиони жители от китайските села към градовете, не довежда до значително подобрение в индекса на щастие на страната. Според авторите, дори след седем и половина години живот в градски условия, китайците се чувстват по-нещастни, отколкото ако бяха останали по родните си места.


По статията работи: Нора Маркова
Източник: theguardian.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиНовиниСоциални грижи