Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Учени са открили находка, която може да пренапише човешката еволюция

Учени са открили находка, която може да пренапише човешката еволюция

Учени са открили находка, която може да пренапише човешката еволюция - изображение

Учените твърдят, че са открили доказателство за съществуването на древни същества, от семейството на хоминините, обитавали Европа, които не само приличат на австралопитека, но и са по-древни от него. Да, откритието (два кътника) не е направено в Източна Африка, както бихте очаквали, а в Германия. На двата зъба е направено радиокарбонно датиране, което е посочило, че те са на почти 10 милиона години (9.7, за да бъдем точни), което ако бъде потвърдено, ще пренапише човешката история, генезиса на човешкия вид и дори теорията на еволюцията на Чарлз Дарвин.  

Ако двата зъба наистина се окажат на човекоподобни същества, близки до известния австралопитек (в буквален превод австралопитек означава южна маймуна) от долината Олдувай, тогава човешката еволюция ще бъде поставена под сериозен въпрос. Защото учените така и не откриха т. нар. липсващо звено, но пък може би са открили ново, далеч предхождащо останалите. Въпреки това вероятно е твърде рано да се спекулира с тези въпроси.

"Не искам да драматизирам прекалено, но смятам, че трябва да започнем да пренаписваме историята на човешкия вид още днес," казва Херберт Луц, директор на Музея по естествена история в Майнц. "Откритието е дяволски късмет, но и огромна мистерия."

                   Австралопитекът Луси

Австралопитекът Луси, открит в Олдувай, Източна Африка

Ако учените се окажат прави, откритието ще бъде поразително не само защото подобни хоминини не са откривани досега в Европа, но и защото ако датировката е вярна, тези видове са се разхождали из Европа около 6 милиона години преди известната Луси в Етиопия. Според сегашните предположения последният древен човешки предтеча между шимпанзетата и хората е живял преди 10 и 7 милиона години, въпреки че последните проучвания сочат, че периодът може да е и по-дълъг – около 13 милиона години.

Ако по-старите изчисления са правилни, тогава датировката на тези зъби, които приличат на хоминински, би се вписала в цялостната картинка. Но тук трябва да се вземат и други факти под внимание. По-рано тази година учените обявиха, че са открили фосил, който вярват, че принадлежи на последния общ праотец между шимпанзетата и хората, което поставя разделянето на видовете преди около 7.2 милиона години.

Зъби от хоминини
Находката от Германия

По-интересното в този сценарий е, че тези фосили са открити в Източна Европа (единият от тях в България). Това се вписва добре на фона на скорошните открития в Германия, но само ако те не са на хоминини. Не е необичайно да се откриват вкаменелости на примати в Европа и авторите на изследването дори отбелязват, че въпреки че размерите и формата на новооткритите зъби съвпадат със зъбите, засвидетелствани при различните видове австралопитеци, те също така попадат в обхвата зъбите на женските шимпанзета.

Ако случаят е такъв, тогава зъбите на 9.7 милиона години може би са принадлежали на все още непознат вид човекоподобна маймуна, която някога е обитавала горите на днешна Германия. Разбира се, може да се окаже, че учените са прави с първоначалните си предположения за откритието и то наистина да пренапише учебниците по история и еволюция.

Нямаме друг избор освен да почакаме и да видим коя хипотеза ще излезе вярна. Нямаме търпение!

по статията работи: Величка Мартинова

източник: iflscience.com

снимки: iflscience.com; content.time.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайлЛюбопитноНовиниПсихологияАнкетиНаправления в медицината