Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Учени: Полезно е да спите с домашния си любимец

Учени: Полезно е да спите с домашния си любимец

Учени: Полезно е да спите с домашния си любимец - изображение

Съществуват 2 вида собственици на домашни любимци. Едните смятат, че споделянето на постелята с пухкав приятел не е здравословно и може да наруши качеството на съня. Други пък спят спокойно с домашния си любимец. Кой е прав и кой греши? Нека да разнищим този въпрос и да разгледаме някои ползи от спането с домашен любимец, за които може би не знаете.

Облекчават хроничната болка

Канадско проучване установява: спането с домашен любимец може да помогне на хората с хронична болка да спят по-добре.

Собствениците на домашни любимци подкрепят това твърдение "Аз имам Синдром на комплексна регионална болка. Има нощи, в които изпитвах ужасна, пареща болка... но моите космати бебчета винаги ми помагат да спра да плача и ме разсейват от болката".

Сигурност

Някои хора предпочитат да спят с домашни любимци, защото животните ги карат да се чувстват в безопасност по време на дългите нощи. Те са сигурни, че техният домашен любимец ще ги събуди, ако има някакви съмнения за влизане с взлом в дома. В хода на това проучване 41% от респондентите потвърждават това твърдение. Сигурността е едно от чувствата, които помагат на човек да забрави за своите притеснения и да спи по-добре.

Спокойствие

Същото изследване установява, че домашните любимци ни правят по-спокойни. Никакво напрежение няма шанс срещу едно мъркащото същество, което се е сгушило около вас. Един от респондентите отговаря: "Ако се страхувам или напрягам, домашният ми любимец седи и ме целува, докато не се отпусна отново."

"Заглушават" самотата

Има някои предимства и за самотните хора. Те отбелязват, че домашните любимци им дават необходимата подкрепа и им помагат да забравят, че в живота им все още няма специален човек. 

С тях никога няма да се успите

Домашните любимци имат своя собствена рутина, върху която се придържат (за разлика от хората). И има силни факти, споре които фиксираното време за събуждане носи множество ползи за здравето - безсънието, направим. Ако домашните любимци спят в друга стая, за тях ще е трудно да стигнат до вас. Но ако им позволите да спят с вас, няма начин да не станете навреме.

Внимание: Уверете се, че нямате здравословни проблеми (например астма), които да ви попречат да спите с вашия любимец.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияЛюбопитно