Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Учени: Пийте повече кафе - удължава живота!

Учени: Пийте повече кафе - удължава живота!

 Учени: Пийте повече кафе - удължава живота! - изображение

Честата консумация на кафе може да удължи живота ни, според две нови проучвания.

Първото проучване изследва повече от 520 000 души в 10 европейски страни, което го прави най-голямото досега по отношение на кафето и как то влияе на здравето. Изследването установява, че пиенето на по-голямо количество ,от въпросната напитка, може значително да понижи риска от смъртност.

кафе


Второто проучване изследва над 185 000 афро-американци, индианци, хавайци, японци, латиноамериканци и бели.

Хората, които пият от две до четири чаши кафе дневно имат с 18% по-нисък риск от смъртност в сравнение с хората, които не употребяват тази напитка, твърди проучването. Тези констатации са в съответствие с предишни проучвания по въпроса.

"Предвид  разнообразното население, всички тези хора имат различен начин на живот, хранителни навици и различна чувствителност - и ние все още намираме и изследваме подобни модели", казва Вероника Уенди Сетияван, доцент по превантивна медицина в университетска клиника по медицина в САЩ, която е ръководител на проучването.

кафе


Резултатите сочат, че колкото повече кафе пием, толкова по-нисък е рискът от сърдечни или неврологични заболявания, диабет, инфаркт, инсулт или самоубийство.

"Ние разгледахме много страни в цяла Европа, където начинът, по който населението пие и приготвя кафе, е съвсем различен", казва Марк Гънтър, съавтор на европейското проучване.

кафе


"Фактът, че наблюдаваме подобна връзка в различни страни, означава, че става въпрос за самото кафе, а не за начина, по който се приготвя или за начина, по който се пие", казва той.

И двете проучвания разделят пушачите от непушачите, тъй като е известно, че тютюнопушенето намалява продължителността на живота . Въпреки това, те откриват, че кафето има и обратен ефект върху смъртността и за пушачите.

кафе


"Пушенето не изглежда да заличава ефекта от кафето.“Няма значение дали сте пушач или не, все още има тази напитка оказва благоприятно влияние върху вашето тяло" , обяснява Гънтър.

„Умереното потребление на кафе може да бъде включено в здравословното хранене и начин на живот. Минали и сегашни проучвания показват, че за хората няма вреда от пиенето на кафе", съветва Сетияван.


И двете проучвания са публикувани в „Annals of Internal Medicine“.

 източник: edition.cnn.com

 снимки: pixabay.com

 по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиРецептиАнкетиДиетиЛюбопитноАлт. медицинаСъставкиИсторияХранене при...НовиниЛеченияБотаника