Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс Учени: Ако държите партньора си за ръка, облекчавате болката му

Учени: Ако държите партньора си за ръка, облекчавате болката му

Учени: Ако държите партньора си за ръка, облекчавате болката му - изображение

Любящото и грижовно докосване показва не само колко е важен човекът до вас, но и безспорно ви утешава по време на трудни времена, болест или ако изпитвате болка. Оказва се, че има обяснение за това. Едно скорошно проучване дава отговор на въпроса защо човешкото докосване може да бъде толкова силно и да действа като лекарство?

Колкото и невероятно да звучи, ако имате приятел, държите ръката му, когато нещо го боли или страда, вие успявате да облекчите неговото страдание и дискомфорт.

Това може да се нарече "любовна медицина", която лекува. Но нека да разберем как работи това лесно лекарство, тъй като учените не са заявили това като факт, а обясняват как работи.

мъж и жена се държат за ръце

Всичко, от което се нуждаем, е любовта и искреното човешко докосване.

Курт Голдщайн, психолог, който изучава силата на човешкото докосване, открива, че има нова страна на любовта и решава да направи експеримент със съпругата си по време на раждането на дъщеря му. По-късно повече от 20 двойки са тествани в лаборатория в продължение на една година.

Да си близо един до друг, дори без да докосваш някого, води до синхронизация на  мозъчните вълни, която се увеличава най-много, когато двойките държат ръцете си.

Електроенцефалографията помага да се измери действието на тази мозъчна вълна.

Интересното е, че учените откриват още едно важно нещо: "Изглежда, че болката напълно прекъсва тази междуличностна синхронизация между двойките и докосването я връща."

Нека не се страхуваме да докосваме нежно партньора си, когато той или тя изпитва болка. Вашето лечебно докосване може да облекчи страданието и дори да предотврати всяка болест да наруши синхронизацията и връзката между вас.

мъж и жена се държат за ръце

Можете да опитате веднага, ако изпитате дискомфорт. Просто вземете ръката на партньора си и я задръжте за известно време. Може би забелязвате, че сърдечната Ви честота и дишането се синхронизират. Може да не го почувствате, но това се случва! И не само с пулс и дъх, но и вашите мозъчни вълни също се синхронизират.

Можете дори да удвоите ефекта, като чувствате повече съпричастност към болния си партньор. Успокояването помага да се постигнат най-добри резултати. Колкото повече сте синхронизирани, толкова повече работи.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиНовиниИстория