Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Учените смятат, че Алцхаймерът всъщност е нов вид диабет – тип 3

Учените смятат, че Алцхаймерът всъщност е нов вид диабет – тип 3

Учените смятат, че Алцхаймерът всъщност е нов вид диабет – тип 3 - изображение

През последните 10 години идеята, че Алцхаймерът е вид диабет набира все повече популярност в медицинските среди. Натрупаните доказателства днес са толкова силни, че много специалисти не се колебаят да наричат Алцхаймера диабет тип 3.

Това не бива да ви изненадва. Инсулинът не просто дава сигнал на соматичните клетки на организма да уловят глюкозата; той също така регулира усвояването на глюкозата в мозъка. А глюкозата е нещото, което захранва мозъка – първичната енергийна молекула на мозъка.

От известно време насам ние знаем, че самият мозък произвежда известно количество инсулин, както и, че различни части от мозъка са богато снабдени с инсулинови рецептори. Също така е установено, че намаляването на умствените способности е свързано с наднорменото тегло и метаболитните нарушения, които пък от своя страна са свързани с инсулина. Връзката между умствената деградация и диабета е наблюдавана преди стотици години от медика Томас Уилис. През 1935 г. американският психиатър Уилям Клеър Менингер постулира съществуването на "психогенен диабет" и описва т. нар. "диабетна личност".

Но едва публикацията на изследването на Хисаяма през 2011 г. загатва, че аномалиите в инсулина в мозъка са предшестващ фактор за развитието на заболяването Алцхаймер. В продължение на 15 години учените проследили състоянието на 1017 пациенти, които в началото били здрави. Ето какво открили:

"Честотата на всички случаи на деменция, болестта Алцхаймер и съдовата деменция е значително по-висока при пациенти с диабет, в сравнение с тези с нормална глюкозна толерантност."

Американският лекар Дейвид Перлмутър търси причината за възникването на този проблем предимно в диетата, казвайки, че "Мозъчната дисфункция започва с ежедневното консумиране на хляб." За да се избегне развитието на заболяването, той препоръчва приемането на повече  мазнини и холестерол /да, повече холестерол/ и изключването изцяло на храните, които съдържат глутен. Съществуват проучвания, които свързват ниските нива на холестерола с когнитивни увреждания.

Не всички са склонни да вярват, че глутенът е корена на всяко зло. Но вече не съществува никакво съмнение, че наднорменото тегло, диабетът и Алцхаймерът са свързани по между си. За да се справим с един от тези проблеми, ние всъщност трябва да решим всички.

източник: bigthink.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаНовиниСнимкиИсторияЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияВидеоИзследванияИнтервютаХранене при...Алт. медицинаЛайфстайлСоциални грижиПсихологияПроизводителиФизиологияРецептиСпортПатологияАнкетиДиетиТестовеХрани и ястияЗаведенияОрганизацииКлинични пътекиЗдравни проблемиСпециалисти