Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс Учените отговарят: За колко време хората се влюбват

Учените отговарят: За колко време хората се влюбват

Учените отговарят: За колко време хората се влюбват - изображение

Писателите може и да настояват, че отнема само минута, за да се влюбят, но учените установяват, че влюбването всъщност се случва много по-бързо от това.

Според нови изследвания отнема по-малко от една трета от секундата - по-бързо от мигането на окото - за да се оцени привлекателността на потенциален партньор.

Екип от психолози, ръководен от професор Клаус-Кристиан Карбон от университета в Бамберг, Германия, наблюдава мозъчната активност на 25 студенти, които разглеждат 100 портрета и регистрират пола и дали хората са привлекателни.

Според учените хората разпознават пола на човек след 244 милисекунди, след което дават "присъда за привлекателност" едва 59 милисекунди по-късно.

Една от теориите гласи, че хората регистрират привлекателността толкова бързо, за да увеличат шансовете за избор на подходящ партньор, с добър външен вид - по-висока интелигентност и по-добро здраве.

Професор Карбон заявява, че "скоростта, с която се правят оценки след определянето на пола на някой, предполага, че хората са "силно направлявани от половите стереотипи" за това, кое се смята за привлекателно".

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: 

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноАнкети