Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Уолт Дисни - живот изпълнен с неуморен труд, амбиции и любов

Уолт Дисни - живот изпълнен с неуморен труд, амбиции и любов

Уолт Дисни - живот изпълнен с неуморен труд, амбиции и любов - изображение

Всеки път, когато Уолт Дисни тръгне по коридора и се изкашля той дава предупредителен знак, че се намира в сградата. А ако е на среща с негов служител, който му казва: "Имам невероятна идея", основателят на "Дисни" отговаря: "Сега вие имате просто една идея. Аз ще ви кажа после дали е страхотна."

Но какво коства на "Дис" ( прякор от детството)  да се превърне в Дисни. Отговорът - неуморен труд, амбиции, желание и любов.

За да пребори бедността и стигне до върха в киноиндустрията Дисни преминава през множество препятствия в житейския си път.

Роденият в Чикаго Уолт тръгва към Холивуд с молив, хартия и 40 долара в джоба, за да направи революция в киноиндустрията и да наложи нов език и стил в медийната империя. Името му е нарицателно за новаторство, талант и любов към децата. Творчеството на Уолт Дисни се отличава с неудържима фантазия и великолепна пластика на героите, което не е характерно за епохата, в която работи.

Надникваме в личния му живот и ви представяме малко известни факти за него.
 
 • Малкият Уолт става известен в квартала със своите рисунки, които продава.
 • Той израства във ферма с много животни, с които създава различни истории. Това е една от най-големите му слабости - да пресъздава животните като персонажи.
 • Историята Питър Пан със сигурност заема специално място в сърцето му. В детството си младият Уолт се превъплъщава в "момчето, което не иска да порасне" по време на училищен спектакъл.
 • Уолт е само на 16 години, когато напуска училище, за да се включи в Първата световна война и да изпълни гражданския си дълг. През този период той се сблъсква с ужасите на войната и това го белязва за цял живот. Според негови изследователи разрухата на войната го подтиква да търси спасение в имагинерните светове, които по-късно той създава.
 • През 1928 година, докато пътува във влака Уолт прави първата скица на Мики Маус.
 • Вместо да изгради цялостния образ на Мики Маус, той се фокусира върху развитието и посоката на историята.
 • В продължение на 19 години Уолт Дисни озвучава гласа на Мики Маус. Но заради проблеми с гърлото, той предава щафетата на актьора Джими Макдоналд.
 • Мики Маус не е първият анимационен герой на Дисни. През 1927 г. Universal иска от Уолт и неговия главен аниматор Юб Айуъркс да създадат анимационен герой за тях; резултатът е Заекът Осуалд. Осуалд е огромен хит, пълен със солиден мърчандайзинг. В края на краищата той губи правата над заека.
 • Той има таен апартамент в Дисниленд. Обикновено мястото не е отворено за обществено ползване, а само за VIP персони. Обзавеждането остава практически непроменено през годините. 

 • На 25 крачки от местата за хот-дог се намират кофите за боклук в Дисниленд. И това не е случайно – точно за толкова стъпки шефът на студиото изяжда един хот-дог.
 • Уолт Дисни е бил обсебен от влакове. В офиса си той създава сложен модел, с който обича да се хвали пред гостите си. Голфът пък му помага да релаксира.

 • Щом забогатява Уолт купува къща на родителите си по повод 50 -годишнината от техния брак - имотът е бил построен от нулата с помощта на студийните работници на Дисни.
 • До края на живота си Уолт Дисни се обвинява за смъртта на майка си. Повреда на отоплителната система в къщата на семейството е причината Уолт Дисни да загуби майка си – трагедия, която го белязва до края на живота му. Родителите му се натравят с въглероден окис, а майка му Флора умира.
 • В деня след погребението той отива на работа и не повдига въпроса с инцидента. Изследователите на творчеството му споделят, че в киното той е намерил своя начин да изрази чувствата си, които не е могъл в личния си живот - героите му са без майки.
 • Последните написани думи на Дисни ( на бял лист хартия, поради невъзможност да говори от заболяването - рак на белия дроб) са "Кърт Ръсел". И до ден днешен никой не знае в какъв контекст той е написал това име.
 • Има слух, че желанието на Дисни е  неговото тяло да бъде замразено в криогенна камера, а според легенда тази камера се намира в Дисниленд ( под атракциона "Карибски пирати"). Но тези слухове не са верни, тъй като първият в историята експеримент с криогенно замразяване се случва месец по-късно.
 • Създателят е кремиран, а прахът му се намира в мемориалния парк Forest Lawn в Глендейл, Калифорния.
 •  Уолт Дисни държи световен рекорд за най-много номинации за "Оскар" – цели 59. В колекцията си има цели 26 статуетки.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: mentalfloss.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимки