Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Турски археолози твърдят, че са открили гроба на Дядо Коледа

Турски археолози твърдят, че са открили гроба на Дядо Коледа

Турски археолози твърдят, че са открили гроба на Дядо Коледа - изображение

Вероятно сте чували, че Дядо Коледа наистина някога е съществувал. Е, турски археолози твърдят, че са открили гроба на Св. Николай – първообраза на белобрадия старец, който днес носи подаръци на всички послушни деца по Коледа.

Векове преди веселият дядо със зачервени бузки да стане патрон на един от най-големите християнски празници, Св. Николай е бил просто един обикновен епископ, живял през IV в. Според последните археологически открития, тленните останки на чудотвореца лежат под една древна църква в днешна южна Турция.

След тримесечни проучвания турски археолози са разкрили непокътнат храм и гробище под църквата "Св. Николай" в провинция Анталия, в град Демре, известен в древността като Мира. Именно там Св. Николай е провъзгласен за епископ.  

Смята се, че необезпокояваната му от грабители гробница, вероятно е именно там. Ако археолозите се окажат прави, няколко страници от историята ще трябва да бъдат пренаписани.  

Традиционно досега се смяташе, че останките на Св. Николай са откарани до град Бари в Италия от италиански търговци още през 1087 г. – около 700 години след смъртта му.

Според тази версия, контрабандистите откраднали мощите му, за да ги запазят от честите набези на селджукските турци.

В резултат на нападенията църквата била съборена и впоследствие отново построена – смята се, че именно тогава останките на Св. Николай са взети от гроба му, въпреки съпротивата на гръцките монаси.

В светлината на новите събития е възможно търговците да не са успели да вземат всички кости на светеца, подобно на много други реликви оказали се по неведоми пътища във Венеция или някъде другаде по света.

Според хипотезата на учените костите, взети от италианците, не са били на Св. Николай, а на друг анонимен свещеник, погребан в църквата.

Документите, проучени от археолозите, предполагат, че Св. Николай е бил погребан в недокосната гробна камера, която се намира под църквата. Тя била засечена благодарение на специална геофизична техника.

Няколко от мозайките в каменната зидария на църквата правят достъпа до този участък от църквата труден, но учените се надяват, че бъдещите разкопки ще докажат теорията им.

Разбира се, преди завършването на археологическите проучвания, твърденията им си остават чисто хипотетични. Дори ако в гробната камера бъдат открити човешки останки, те ще трябва да бъдат подробно анализирани и датирани и дори след това трудно бихме могли да докажем, че именно Св. Николай е погребан под църквата в Демре. 

по статията работи: Величка Мартинова

източник: sciencealert.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияЛюбопитно