Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Трябва ли да мием чашата си, след като сме пили кафе

Трябва ли да мием чашата си, след като сме пили кафе

Трябва ли да мием чашата си, след като сме пили кафе - изображение

Кафе паузата по време на работа е свещен ритуал. Но наистина ли трябва да миете чашата си от кафе всеки път? Не обичате да го правите и просто я оставяте на плота? Е, науката има изненадващи отговори по тези въпроси.

Докторът по медицина от  Роквил, Мериленд, Адам Поснър споделя, че ако пиете чисто черно кафе, което не съдържа мляко или захар, няма да се натрупат бактерии по чашата, която сте оставили неизмита на плота.

кафе

Може и да ви звучи изненадващо, но лекарят е един от последователите на този метод. Той има изградена сутрешна рутина – пие кафето си чисто, без да мие чашата след това.

"Не съм болен, поне към днешна дата", споделя лекарят и разкрива, че е започнал да си задава въпроса дали измиването на чашата няма да подобри вкусовите качества на сутрешната кофеинова напитка. Ако все пак държите да следвате неговото правило по-добре го направете само у дома (а не в офиса) и то при условие, че не сте слагали никакви добавки към тонизиращата напитка.

Изследвания от Университета в Аризона, свързани с офис културата, обаче заключват, че служителите, които оставят неизмитата си чаша с кафе в обща кухня, рискуват да погълнат, освен кофеин и доста бактерии.  

кафе

Специалистите заключват, че чашите с остатъци от кафе са нехигиенични и водят до образуването на мухъл. "Бактериите, гъбичките – те са навсякъде. Те се носят във въздуха и ако попаднат в чашата ви, ще започнат да живеят вътре, когато е оставена, без да е измита", разкрива лекар по инфекциозни болести.

Той допълва, че ако сложите мляко в кафето или топите бисквитка в него, вие осигурявате идеалната среда за развитието на микробите. Това може да предизвика както множество инфекции, така и алергични реакции.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: rd.com

Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиДиетиЗдравни съветиРецептиАнкетиЛюбопитноСъставкиИсторияАлт. медицинаХранене при...НовиниЛеченияБотаника