Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Тишината помага за генерирането на нови клетки в мозъка ни, според учените

Тишината помага за генерирането на нови клетки в мозъка ни, според учените

Тишината помага за генерирането на нови клетки в мозъка ни, според учените - изображение

В ежедневието ние сме заобиколени от шум през цялото време. Шумовете ни съпътстват в къщи, на път, на работа, в училище. От своя страна, ние също не се стараем особено да осигуряваме тихи моменти за себе си. Проучванията доказват, че тишината е много по-изгодна за нас, отколкото си мислим, че е.

Проучването започва през 2013 г. с експерименти върху мишки.

Изследването, публикувано в списание Мозък, Структура и Функция, използва различни видове шум и тишина за проследяване ефекта на звука и тишината върху мозъците на мишките. Тишината е просто контрола в изследването, но това, което проучването установява, е изненадващо. Учените откриват, че когато мишките са изложени на два часа тишина на ден, те развиват нови клетки в хипокампуса.

Хипоталамусът е частта на мозъка, свързана с паметта, емоциите и ученето.

Растежът на нови клетки в мозъка не води непременно до осезаеми ползи за здравето. Но изследователят Имке Кирсте твърди, че в дадения случай клетките се превръщат функциониращи неврони.

"Видяхме, че тишината наистина помага на новогенерираните клетки да се диференцират в неврони, както и да се интегрират в системата."

Мозъкът активно приема и оценява информация по време на тишина.

Изследване от 2001 го определя като режим "по подразбиране" на мозъчната функция, която показва, че дори когато мозъкът е в "почивка", той непрекъснато разпределя и оценява информация. Последващи изследвания установяват, че режимът по подразбиране се използва и по време на процеса на самоанализ. Когато мозъкът почива, той е в състояние да интегрира вътрешната и външна информация в "съзнателна."

Когато не сте разсеяни от шум или целеви задачи, изглежда, че тишината позволява обработката на информация в съзнателна такава.

По време на тишина, мозъкът ви има свободата, от която се нуждае, за да открива своето място във вашия вътрешен и външен свят. Режимът по подразбиране ви помага да мислите за дълбоки неща по творчески начин.

Шумът може да има ясно изразен физически ефект върху мозъците ни в резултат на повишени нива на стресовите хормони.

Звуковите вълни достигат до мозъка като електрически сигнали чрез ухото. Тялото реагира на тези сигнали, дори на сън. Смята се, че амигдалата (разположена в темпоралните дялове на мозъка), която е свързана с образуване на памет и емоция, се активира и това води до освобождаване на стресови хормони. Ако живеете в постоянно шумна среда, то вие сте предразположени към хронично повишени нива на хормоните на стреса.

Тишината изглежда да има обратен ефект върху мозъка от този на шума.

Докато шумът може да причини стрес и напрежение, мълчанието и тишината освобождават напрежението от мозъка и тялото. Изследване, публикувано в списание Heart открива, че две минути тишина могат да бъдат още по-релаксиращи от слушането на "спокойна" музика.

Тишината подхранва нашите познавателни ресурси.

Установено е, че шумът вреди на изпълнението на задачи по време на работа и училище. Той също може да бъде причина за понижена мотивация и повишено допускане на грешки. Познавателните функции, най-силно засегнати от шума са вниманието за четенето, паметта и решаването на проблеми. Но новините не са изцяло лоши. Възможно за мозъка е да възстанови своите ограничени познавателни ресурси. Според теорията за възстановяване на вниманието, когато сте в среда с по-ниски нива на сензорна стимулация, мозъкът "възстановява" някои от своите познавателни способности.

Нека бъде тишина... поне за малко!

Източник: lifehack.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлНовиниЛюбопитноХранене при...Здравни съветиФизиологияПатологияОрганизацииСнимкиИсторияАлт. медицинаКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаникаСпорт