Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Тези умни птици работят за храна

Тези умни птици работят за храна

Тези умни птици работят за храна - изображение

Някои птици са толкова умни и трудолюбиви, че дори почистват след хората. "Puy du Fou" е исторически увеселителен парк на територията на Франция, в който шест врани са обучени да почистват боклука като го изхвърлят в контейнер, за което получават награда – храна.

В блога на парка е обяснено как Кристоф Габорит, главен соколар от 1993 г., е тренирал птиците. Първоначално започва с две врани, като за целта използва шкаф – той поставя парче боклук на определено място и след това отваря чекмедже, което съдържа храна. Така птиците се научават да асоциират боклука с храната.

Днес шестте птици, които са били обучени от Кристоф, почистват френския парк, макар последния да е почти винаги чист. Идеята е по-скоро птиците да бъдат пример за хората, като с поведението си насърчават изхвърлянето на отпадъци единствено на места, предназначени за целта.

"Птиците са развили ниво на познание, което тепърва започваме да разбираме", коментира Дон Мур, директор на зоопарк в Орегон.

Врана

И тук идва въпросът: Какви други "човешки умения" притежават враните и техните братовчеди? Някои птици от семейство Вранови са особено интелигентни според Робърт Мълвихил, орнитолог в Питсбъргския Националния зоопарк за птици. Те могат да използват инструменти, да планират действията си и да разрешават пъзели. Защо хората интелектът им е подценяван?

"Птичи мозък" възниква като обида преди фокусираното изучаване на интелигентността на птиците. Папагалите и някои Вранови имат по-големи мозъци спрямо размера на тялото си. За тях е характерно "много високо невронно струпване за размера им", както и мозъчния регион nidopallium caudolaterale, за който се смята, че действа подобно на нашия префонтален кортекст, отговорен за взимането на решения.

Редактор: Наталия Тотева

Източници: nationalgeographic.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлНовиниЛюбопитноИсторияЗдравни съветиХранене при...СпортДиетиСоциални грижиРецептиАнкетиФизиологияНормативни актовеОрганизацииИнтервютаПсихологияСтатистически проучванияЛеченияАлт. медицинаЗаведенияБотаникаПроизводители