Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Тайната на котешкия език - разкрита

Тайната на котешкия език - разкрита

Тайната на котешкия език - разкрита - изображение

Всеки, който поне веднъж е бил облизван от котка, знае колко е грапав езикът на това животинче ( като шкурка). Използвайки високотехнологични сканирания и други трикове, екипът на Елексис Ноел от университета в Джорджия, открива как тези езици помагат на четириногите да се самопочистват и охлаждат.

Една трета от времето си котките отделят на тоалета си. Ближейки се те премахват всички мръсотии и паразити и предотвратяват сплъстяването на кожата си.

Специалистите изготвят уголемено копие на анатомичния орган на котките и с помощта на компютърен томограф, при задълбочен анализ установяват, че езикът им е снабден с малки шипчета(извити като лъжички), в които се задържа слюнка. Това помага на четириногите да се охлаждат, както и да почистват в дълбочина козината си.


Папили се наричат шипчетата по езика им, които са кухи. Те действат на принципа на сламката. Когато в тях се сложи течност тя се стича във вътрешността. Когато котето се почиства, слюнката се стича към връхчетата на папилите и се задържа там. При натиск се освобождава и се стича още слюнка.

Една домашна котка има 300 пипала по езика си, а дивите котки, пумове и лъвове също имат такива езици – папилите са една идея по-дълги, отколкото на котките, а броят им е много повече.

Откритието е от изключителна важност за учените при създаването на изобретения, които са предназначени както за хората така и за животните. Американските учени вече са подали заявка за патента на четка, вдъхновена от информацията, която откриват за котешките езици.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: dailymail.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияАнкетиИсторияАлт. медицинаНовини