Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Тази медуза може действително да помогне за човешкото безсмъртие

Тази медуза може действително да помогне за човешкото безсмъртие

Тази медуза може действително да помогне за човешкото безсмъртие - изображение

Във водите на Средиземно море и Япония живее малко безгръбначно, което се нарича Turritopsis dohrnii и е нашата нова надежда за дълъг живот.

Някога известна като Turritopsis nutricula, учените първоначално откриват безсмъртната медуза през 1883 г. в топлите води на Средиземно море.

Това всъщност е единственото животно, известно с това, че е биологично способно да се връща обратно към сексуална незрялост след достигане на зряла възраст.

Но отнема още век за учените да открият уникалните способности на вида ...

Те откриват, че дългият живот на безсмъртна медуза не е някаква неземна благословия, а опит да се спаси от опасностите на морските дълбини.

Turritopsis dohrnii, както всеки друг вид медузи, започва като ларва, развита от оплодената яйцеклетка, за да се превърне в това, което познаваме като планула.

Тези свободно плуващи планули продължават своя път, установявайки се на дъното на океана, за да създадат колония от полипи, които растат нагоре от морското дъно, за да образуват цилиндрична форма. От тези полипи се формират медузи, които се отделят от клона след достигане на зряла възраст в рамките на няколко седмици.

Когато порасне, тази медуза достигат размер от 4,5 мм: около ширината на нокътя на кутрето.

Новоформираната възрастна медуза може да бъде разпозната по нейния ярко червен стомах, който е лесно видим чрез прозрачното й тяло във форма на камбанка, с 90 пипала около ръбовете му.

Това малко същество може да не изглежда специално, но неговото умение за оцеляването й позволява да се адаптира към различни заплахи за околната среда - от физически наранявания до глад.

Нека ви дадем един пример ...

Например, нека кажем, че Turritopsis е изправена пред недостиг на храна. Средностатистическата медуза просто ще умре от глад, но не и тази. Вместо това, тя ще се опита да получи "втори шанс" за живот, връщайки се обратно към сексуална незрялост.

На клетъчно ниво, това означава, че безсмъртната медуза ефективно ще рециклира своите съществуващи клетки, за да формира своята нова същност чрез процес, известен като "трансдиференциация."

По отношение на физическия процес, това означава, че медузата ще прибере пипалата си и ще свие тялото си, а след това ще падне до дъното на океана. След това медузата ще регресира в сексуално незряла ларва и образува нови полипи, докато достигне отново своята зряла възраст.

И докато учените все още имат да извървяват дълъг път в разбирането как точно процеса, който дава "безсмъртието" на "безсмъртна медуза", може да работи в полза на хората, то те правят големи крачки една по една.

Трансдиференциацията е особено вълнуваща за изследователите, тъй като не изисква стволови клетки, за да образува нов клетъчен грим. Тъй като не-стволовите клетки, които се намират във всяка една от тези медузи могат да се превръщат практически във всеки друг вид клетки, чрез този процес, то учените и изследователите се обръщат към това биологична чудо за улики за това как да се регенерира увредената човешка тъкан за лечение на широк спектър от медицински заболявания.

Търсейки улики от Майката Природа, научната общност се обръща към Turritopsis dohrnii за нови начини за манипулиране на клетки.

Източник: onedio.co

Още по темата:

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноНовиниЗдравни съветиАлтернативна медицина