Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Сравнете паметта си с тази на орангутана: личностен тест

Сравнете паметта си с тази на орангутана: личностен тест

 Сравнете паметта си с тази на орангутана: личностен тест - изображение
По-умни ли сте от орангутан?

Колко сте добри в стратегическото мислене? Проучете списъка с думи по-долу, след това погледнете настрани и опитайте да изброите всичките седем (в произволен ред):

нарцис
гущер
риба
ябълка
мида
лекар
камък

Как се справихте? По-добре от орангутан? Ирис, осемгодишен женски орангутан, тестван в Националния зоопарк на Смитсъниан във Вашингтон, отбеляза средно по-малко от четири от седем (с помощта на сензорен екран, вместо да изговаря думите).
Макар че най-вероятно сте достигнали този резултат, това, което е по-важно тук, е редът, в който сте си припомнили думите. След няколко пъти поглеждане на теста, Ирис спонтанно разработва стратегия за групиране на подобните елементи заедно (напр. рибата винаги е последвана от гущер, мидата от камък).

Разбира се, не можем да кажем точно какви категории са в главата на Ирис; но фактът, че тя изобщо е използвала стратегия, е доказателство за логичен капацитет за разсъждение, който може би не сме свързвали с орангутаните. Използвахте ли стратегия като тази на Ирис?

Иточник: theguardian.com
По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиНовиниСпортТестовеЛюбопитноИсторияАнкетиДиетиИзследванияФизиологияАлт. медицинаХранене при...БотаникаЛечения