Начало Лайфстайл Красота и стил Козметика Спа процедура с риби – нежен масаж или опасна терапия

Спа процедура с риби – нежен масаж или опасна терапия

Спа процедура с риби – нежен масаж или опасна терапия - изображение

Спа педикюрите с риби са една от странните тенденции за красота през последните години. Полезна или вредна е тази процедура?

Спа педикюр - краката ви са във вана с вода и от този момент нататък вие сте в компанията на множество рибки Гара Руфа (Garra rufa) - наричани още "риба доктор ". Те се срещат в естествената си среда на доста места в Северната и Централна част на Близкия Изток, предимно в Турция, Сирия, Ирак и Иран. 

За тези от вас, които смятат, че никой не иска да постави краката си във вана с куп малки екзотични риби, над 20 000 мнения в Instagram опровергават вашите предположения.

Болезнено любопитни сте и искате да знаете подробности за този нестандартен педикюр? Разкриваме отговорите само за вас.

Едва ли тези процедури щяха да са толкова популярни, ако знаменитостите не ги прилагаха. И, разбира се, това не би било тенденция на знаменитост, ако родът Кардашиан не са го направили.

Още през 2013 г. сестрите отскочиха до Гърция, за да си направят спа педикюр. И както всички неща, Кардашиан, имат видео, с което доказват, че са фенове на тази нестандартна терапия.

Рибата се храни с мъртва кожа

Според д-р Тес Маурисио, дерматолог в Бевърли Хилс, терапията няма нищо общо с педикюра. "Тя включва потапяне на краката във вода, пълна с малки риби, които се хранят с мъртва кожа. Тези риби са известни със способността си да се хранят с мъртва кожа, без да смучат кръв и да нараняват здравата кожа.", казва тя.

Според доклад на неправителствената организация NPR обаче, Гара Руфа нямат зъби, така че те не хапят, за да премахват мъртвата кожа от краката ви. "Те целуват кожата ви. Повечето пъти просто хапят сухата ви кожа – нещо като хиляди малки, подводни прахосмукачки, прикрепени към краката."

Тези риби буквално гладуват

спа педикюр

Според дерматолога Ронда Клейн, "Консумацията на мъртва кожа с цел ексфолиране, почистване и омекотяване на краката е основен начин на препитание за рибите."

Някои животни са толкова гладни, че освен мъртвата кожа по стъпалата, могат да започнат да ядат и здравата. Това се получава, когато не се отглеждат достатъчно добре.

Има ли морални последици?

Говорител на Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните в Обединеното кралство споделя следното: "Имаме опасения за благосъстоянието на всяка риба, включена в тази практика," споделя той и отбелязва, че качеството на водата и температурният диапазон са от особено значение.

Има реални ползи - може би

спа педикюр

Според д-р Клейн, тези риби подобряват кръвообращението, стимулират акупунктурните точки на тялото, намалят миризмата на краката и т.н.", но тя допълва, че "нито една от предполагаемите ползи не е научно доказана".

Колко чиста може да бъде устата на рибата?

"За съжаление, тъй като рибата не може да се стерилизира, а цените на тези животни са високи - те вероятно се използват многократно между клиентите. Това означава, че рибата "теоретично представлява риск"за разпространение на кожни инфекции между клиентите, редица болести и бактерии.

Друг е въпросът дали ваните за крака се дезинфекцират след всеки клиент.

Кога не трябва да си правите спа педикюр

Независимо от факта, че тези педикюри са били използвани за лечение на псориазис, лекарите съветват пациенти, които имат псориазис, диабет и други медицински заболявания, да избягват тази терапия, защото "са изложени на повишен риск от кожни инфекции."

Докато Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) отбелязва, че не са запознати с публикувани доклади за инфекции или болести от козметичната процедура, дори ваните за крака са огнища за разпространение на инфекции.

Държави, в които са забранени

Докато рисковете и ползите от лечението все още се обсъждат, CDC обяснява, че всяка държава контролира собствените си правила за спа педикюрите с риби и поне десет от тях са забранили процедурата. Интересно е, че това не е само заради потенциалните опасения за здравето на хората или за благосъстоянието на рибата, въпреки че CDC отбелязва, че това също са съображения.

Според доклад от 2012 г. на Службата за риба и диви животни на САЩ, въпреки че по това време не са открити доказателства, че този вид риби са въведени в американските екосистеми, размерът и диетата на рибите означават, че те могат да се конкурират с местните диви животни, ако те да бъдат въведени.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: thelist.com

Снимки: groupon.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниКлинични пътекиСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиНормативни актовеСпортИстория