Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Спането до късно през уикендите удължава живота

Спането до късно през уикендите удължава живота

Спането до късно през уикендите удължава живота - изображение

Чудена новина за повечето хора, нали?

Ново изследване от Стокхолмския университет показва, че спането до късно през уикендите може да бъде много здравословно.

Преоткрито е едно 13-годишно проучване, проследяващо сънните навици на 43 880 човека. Изводите от него сочат, че хората, поспиващи до късно през почивните дни, се облагодетелстват с много положителни ползи върху менталното си и физическо състояние.

Изследването, публикувано в Списание за изследвания на съня (Journal of Sleep Research), извежда добре аргументирана статистика. Тя сочи, че хората, които не се наспиват през делниците и не компенсират тази липса на сън по време на почивните дни, са с 52% по-висок риск от преждевременна смърт. Тази хипотеза обаче важи само за хората на юношеска и средна възраст. За възрастните над 65 години проучването не открива случаи, в които тенденцията за допълнителен сън да причинява каквито и да е ефекти. Може би защото хората на тези години, бидейки пенсионери, вече не ходят на работа ежедневно и имат възможността да се наспиват всеки ден.

Най-доброто нещо, което може да направите, за да запазите здравословния си сън, е да си отделяте около 7-8 часа за спане на денонощие. В днешния забързан свят обаче са твърде малко хората, които могат да се насладят на дългия и спокоен сън. За повечето мъже и жени, живеещи в модерните условия на Западния свят, наспиването се е превърнало в лукс, особено когато става въпрос за делничните дни.

Гореспоменатото изследване обаче показва една малка вратичка, чрез която да излезете от порочния цикъл на недоспиване. Компенсирайки съня си с няколко часа през уикенда, вие наистина ще можете да си наваксате изгубената почивка.

Качествения и количествено достатъчния сън се свързва с много ползи за здравето. Със задоволителен и спокоен сън човек може да подобри физическото си състояние, спортните си постижение, паметта, концентрацията, креативността и най-вече да удължи живота си.

Здравословното ни състояние също се оказва пряко зависимо от спането, намалявайки възпаленията, риска от диабет, сърдечни заболявания, артрит и преждевременно стареене.

Може би дори няма нужда да споменаваме, че будуването по цели нощи може да ви направи раздразнителни, нервни и неадекватни на следващия ден.

Е, вече имате достатъчно причини да изключите будилника си този уикенд и да се наспите, независимо колко домашни задължения или уговорки с приятели ви чакат тази събота и неделя. Два дни по-дълго полежаване в леглото просто ще ви се отразят повече от ободряващо и енергизиращо за цялата седмица напред.

Редактор: Милена Минчева

Източник: goodnet.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ПсихологияФизиологияСнимкиСпортАлт. медицинаНовиниЛеченияДиетиИзследванияВидеоИсторияБотаника