Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Сортланд - най-китното градче в Норвегия

Сортланд - най-китното градче в Норвегия

Сортланд - най-китното градче в Норвегия - изображение

Известен още като "Синият град", Сортланд е едно от онези местенца в цял свят, които остават несравними и незабравими. Популярното име, с което се слави, е вдъхновено от сините сгради, разпръснати по изключително артистичен начин из града. Но те не са боядисани еднакво по чиста случайност. Причината всъщност е доста интересна.

Сортланд

Идеята се е зародила в ума на Бьорн Елвенс, който е родом от Сортланд. През 90-те години на миналия век градът се е нуждаел о цялостно реновиране. Тогава самият Елвенс предлага всички сгради да бъдат боядисани в един нюанс. От тогава артистичната атмосфера на цветните сгради и градските стени са вдъхновили множество стихове, някои от които са на известния норвежки писател Ларс Сааби Кристенсен.

Сортланд

Но Сортланд е много повече от просто красиво градче. Там има множество индустрии и дейности, които си заслужават да бъдат посетени.

Ако сте любители на интересните ясния, там задължително трябва да опитате традиционните кюфтета от кълцана риба. Те не просто са важен продукт за норвежката кухня. Сортланд всъщност е дом на една от най-добрите трапезни риби – треската.

Разбира се, както може би ви е известно, природата в региона също не бива да се пропуска. А и донякъде е невъзможно тя да остане незабелязана за туристите.

Времето, в което можете да посетите китното градче, също трябва да се обмисли прецизно. Съобразете своите приоритети за желаната екскурзия. Както в повечето арктически дестинации, слънцето не се скрива почти през цялото лято. През зимните месеци дните са кратки, а през нощта изобилстват Северните сияния. Планинските разходки, колоезденето, каякът, рафтингът и катеренето са сред основните дейности, които местността предлага през лятото. 

Северно сияние

Каране на ски, разходки с шейни за кучета и снегоходки, риболов на лед – това са нещата, с които туристите могат да се занимават през зимата.

Заради известните Лофонтенски острови, които се намират в по-южната част на Норвегия, Сортланд често бива пренебрегван. Но ако предпочитате да избегнете големите тълпи от туристи, особено когато има Северни сияния, то заложете на арт дестинация като "Синия град".

Редактор: Милена Минчева

Източник: departures.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиНовиниПсихологияОрганизацииСпорт и туризъмЗдравни съветиСпортАнкетиОбразованиеНормативни актове