Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Снимка на модел по бански с колостомна торбичка взриви интернет, вдъхнови страдащите от болестта на Крон да покажат своите

Снимка на модел по бански с колостомна торбичка взриви интернет, вдъхнови страдащите от болестта на Крон да покажат своите

Снимка на модел по бански с колостомна торбичка взриви интернет, вдъхнови страдащите от болестта на Крон да покажат своите - изображение

Фотографии на жени и мъже, оперирани от заболявания, наложили отстраняването на части от червата им и поставянето на колостомна торбичка, най-вече болестта на Крон и улцерозен колит, гравитират интензивно и с разрастващ се периметър на (въз)действие в социалните мрежи през последния месец, което може да бъде определено като прецедент. Заслугата за тази нова "тенденция" сред потребителите на световната мрежа е на 23-годишната Бетани Тауншенд от Уорчестър, Великобритания, която е на път да сбъдне мечтата си да развива кариера на модел, след като нейна плажна фотография, на която младата жена позира по бански костюм, без да прикрива колостомните си торбички, се превърна в абсолютна сензация в социалните мрежи и интернет медиите.

Бетани публикува фотографията в своята страница във Facebook в средата на юни 2014 година, след което тя бе споделена от официалната страница на Британската асоциация на страдащите от Болестта на Крон и други форми на колит (Crohn's and Colitis UK) и за по-малко от месец генерира повече от 250 000 харесвания и над 20 000 споделяния.


Историята на нейното заболяване започва преди цели 20 години, когато е едва тригодишна, но до поставянето на реалната й диагноза – Болестта на Крон – минават 8 години. Няколко седмици по-късно тя е оперирана, при което са отстранени над 40 сантиметра от червата й. След операцията в продължение на 4 години Бетани се храни през тръба и оттогава насам е на агресивно медикаментозно лечение, включващо Инфликсимаб, Метотрексат и други съвсем не безобидни лекарства.

Следват още пет операции, до момента, в който 19-годишната Бетани прави руптура на червото и хирурзите спасяват живота й, като й поставят две колостомни торбички. За съжаление това решение се оказва недостатъчно и момичето претърпява трансплантация на костен мозък, която все още има статута на експериментално лечение във Великобритания към момента на извършването й.

С това изпитанията за Бетани съвсем не приключват – тя развива инфекция с метицилин-резистентен стафилококус ауреус на кожата и кръвта и на два пъти стига на крачка от смъртта. Страдайки от много сериозна и активна форма на болестта на Крон, Бетани губи много килограми и вероятно отново ще трябва да бъде оперирана, този път за да й бъде направена чревна трансплантация, тъй като онова, което е останало от нейните собствени черва, ограничава до голямата степен опциите пред лекарите.

"Най-накрая, след три и половина години, аз реших, че не мога да оставя на колостомните торбички да контролират живота ми. Затова заедно със съпруга ми отидохме на ваканция в Мексико и аз най-после показах, че не се срамувам. Надеждата все още не ме е напуснала и продължават да се надявам на лечение…", пише самата Бетани, която работи като гримьорка.

Споменатата по-горе организация, чиито усилия са насочени към подобряването качеството на живот на хората, страдащи от остри възпалителни заболявания на червата - Crohn's and Colitis UK – използва огромната популярност, която Тауншенд придоби през изминалите няколко седмици, за да привлече дарители за своята кауза по финансирането на клинични тестове за намирането на ефективно лекарство и лечение на болестта на Крон.

В същото време ставайки свидетели на положителната реакция на обществото спрямо изключителната смелост, проявена от Бетани, много други мъже и жени с колостомни торбички решиха да покажат на света, че водят пълноценен начин на живот въпреки своето заболяване и нямат от какво да се срамуват, като също публикува свои снимки в Instagram, Twitter и Facebook, маркирайки ги с ключовия израз (хаштаг) #GetYourBellyOut (Покажи корема си).

Освен че разкриват състоянието си, много от тези хора споделят подробности за диагнозата си и за това по какъв начин тя се е отразила на живота им във всеки аспект. По този начин хора от цял свят, диагностицирани с някаква форма на хронично заболяване на чревната лигавица, не само могат да създадат своя общност, черпейки вдъхновение и подкрепа едни от други, но да дадат гласност на своите проблеми и противодействат на различните форми на дискриминацията, с които се сблъскват.

"Смятам, че за всеки, който има колостомна торбичка, е много трудно да покаже тялото си на показ, все едно казва: "Ето, това съм аз и съм малко по-различен от останалите". Тези снимки обаче явно имат този ефект. Затрупана съм от снимки на хора, които се радват на ваканцията си както никога досега, и това е фантастично", споделя Бетани.

"Ти си красива и вдъхновение за мен, тъй като аз все още нямам торбичка, но винаги ще се страхувам, че ще ми бъде поставена. Мислех си, че ако и когато това се случи, животът ми ще свърши, че ще се почувствам дори по-засрамена и несигурна в себе си, отколкото съм сега. Да видя колко невероятно изглеждаш по бански ми вдъхна надежда! Благодаря ти!", написа Джейми Роудс като коментар под публикацията на Crohn's and Colitis UK във Facebook със снимката и историята на Бетани Тауншенд.

По-горе и по-долу можете да видите още над половин дузина снимки на мъже и жени, и дори на малко момиченце, които също като Бетани имат колостомни торбички и които гордо и смело носят кръста на болестта, която в очите на здравите хора може би изглежда като равнозначна на смъртна присъда. А в техните собствени е изпитанието, което ги прави по-силни и способни да ценят малките радости в живота…

Giving an invisible disease the spotlight. #IBD #CrohnsDisease #GetYourBellyOut #Ostomy pic.twitter.com/8ZundGbAOI

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиОрганизацииЛюбопитноНовиниАлт. медицинаХранене при...Клинични пътекиИзследванияЛеченияВидеоСоциални грижиФизиологияСпециалистиПсихологияНормативни актовеСпортРецептиАнкетиИсторияПатологияТестовеИнтервютаЗаведенияДиетиОбразованиеНаправления в медицинатаБотаника