Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Световни туристически забележителности, които непременно трябва да посетите - част 2

Световни туристически забележителности, които непременно трябва да посетите - част 2

Световни туристически забележителности, които непременно трябва да посетите - част 2 - изображение

Продължаваме да ви представяме едни от най-впечатляващите туристически забележителности в света!

Дворецът Потала, Лхаса

Кацнал на най-високата точка на Лхаса, дворецът Потала е може би най-голямата монументална структура в Тибет. Тринадесет етажа с повече от 1000 стаи, той навремето е бил резиденция на главния монах и духовен водач в Тибет - Далай Лама, като се превръща в средище както на духовната, така и на светската власт.

След като 14-ият Далай Лама се оттегля в Индия през 1959 година, дворецът се превръща в музей, който напомня за богатата религиозна култура на тибетските будисти. Първият дворец е построен от Songtsen Gampo през 641 година и едва след това сградата е придобила днешните си размери. Двата й основни раздела са Белият дворец, който е построен от 5-ия Далай Лама през 1645 година и Червеният дворец, който е завършен през 1693 година.

Катедралата Нотр Дам, Париж


Нито една друга сграда не е свързана толкова силно с историята на Париж, колкото катедралата Нотр Дам. Тя се издига величествено на Ил дьо ла Сите в сърцето на града. Полагането на първия камък през 1163 година поставя началото на 170-годишен труд от армиите на средновековните архитекти и занаятчии. Оттогава, редица коронации и кралски бракосъчетания са се извършвали между нейните стени.

Построена на мястото на римски храм, катедралата е истински шедьовър на готическата архитектура. След завършването й през 1330 година, тя е имала пет основни елемента. Централният портал на Нотр Дам е посветен на Страшния съд, северният - на Дева Мария, а третият - на Света Ан. В кралската галерия са изложени статуи на крале от Израел и Юдея. В близост до нея се намира голямата розетка, която оформя своеобразен ореол около статуите на Дева Мария и младенеца. Всяка една от кулите на катедралата е висока 69 метра, а на южната е разположена камбаната Емануел, тежаща цели 13 тона, която бие единствено на специални събития.

Уестминстърското абатство, Лондон


От XIII век, Уестминстърското абатство е място, на което във Великобритания се извършват коронациите и кралските сватби, както и погребения на монарси. Това е една от най-красивите сгради в Лондон, притежаваща изключително разнообразен спектър от архитектурни стилове. Половината от готическата сграда е църква, а другата половина - музей. В нея са погребани едни от най-значимите публични личности на Великобритания, от политици до поети - Уилям Шекспир, Исак Нютон, Чарлз Дикенс, Чарлз Дарвин и други.

Музеят е разположен в 11 - вековната крипта на Свети Петър, под която навремето е била спалнята на монасите. Това е една от най-старите части на абатството, която съхранява погребалните седло, щит и шлем на Хенри V, фрагменти от скулптура, датираща от XII век, най-старият олтар в Англия и други.

Колежът Тринити, Дъблин


Основан от кралица Елизабет I, колежът Тринити в Дъблин е най-старата и най-известната образователна институция, която датира от 1592 година. Първоначално действащ като протестантски колеж, след 1970 година започва масово да приема и католици. Сред известните му ученици са драматурзите Оливър Голдсмит и Самюел Бекет и политическият писател Едмънд Бърк.

Тревните площи на колежа и калдъръмената настилка осигуряват на посетителите си приятен рай в сърцето на ирландския град. Основните забележителности са старата библиотека и "Книгата на Келс", съхранявана в нейната съкровищница. Цветният ръкопис датира от 800-та година и е изключително важен, тъй като представя келтския стил на разкрасяване.

Шато дьо Версай, Франция


Великолепен дворец с разкошни интериори и приказни градини, Версай представя славното царуване на Луи XIV. От скромната ловна хижа на баща му, той превръща сградата в най-големият дворец в Европа, разполагащ със 700 стаи, 67 стълбища, и 1800 декара озеленена площ. Архитектът Louis Le Vau построява серия от крила, които действат като разширения във вътрешния двор. Те са украсени с мраморни бюстове, антични трофеи и позлатени покриви. През 1678 година, Jules Hardouin-Mansart поема грижата за Шато дьо Версай и добавя още две големи крила - северно и южно. Той проектира и параклис, който е завършен през 1710 година. Charles le Brun проектира интериора, а Andre Le Notre - обновеният дизайн на градините.

В основната сграда са разположени огромните зали и апартаменти, парадиращи с пищност и помпозност. В апартаментите, които са застлани със специални килими, ще видите много картини, стенописи, скулптури, позлатени статуи и цветен мрамор. Залите са посветени на старогръцки герои, като Лиу XIV избира тази на Аполон за своя тронна зала. В залата на огледалата има уникална картина с дължина 71,6 метра и 17 огромни огледала, които отразяват фреските от тавана. В нея са се провеждали кралските балове.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиСпортНовиниПсихологияЛюбопитноИсторияРецептиДиетиСпорт и туризъмАнкетиОбразованиеНормативни актовеОрганизации