Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Световни туристически забележителности, които непременно трябва да посетите - част 1

Световни туристически забележителности, които непременно трябва да посетите - част 1

Световни туристически забележителности, които непременно трябва да посетите - част 1 - изображение

На вашето внимание представяме най-вълнуващите и запомнящи се световни туристически забележителности, които трябва да посетите поне веднъж през живота си.

Базиликата Свети Петър, Рим

Разкошната мраморна базилика Свети Петър в Рим привлича множество поклонници и туристи от цял свят, като символ на най-святото място за Римокатолическата църква. Величественият храм заема площ от 15 хиляди квадратни метра и се счита за най-голямата католическа църква в света.

Интересен е фактът, че Свети Петър е бил изгорен на клада, след това погребан, а по-късно върху гроба му е построен параклис. На негово място впоследствие е построена цялата базилика.

В нея се съхраняват стотици скъпоценни произведения на изкуството, част от които са спасени от оригиналната й сграда, датираща от IV-ти век и построена от император Константин, а други са произведения на ренесансови и барокови художници. Доминиращият тон се определя от Бернини, чийто шедьовър, Балдахинът, е висок  цели 29 метра, и е разположен над главния олтар. На четирите му колони има статуи на ангели. През него се вижда и креслото на Свети Петър, от което той е произнесъл първата си проповед.

Триумфалната арка, Париж


Внушителната Триумфална арка се издига на централния площад "Шарл дьо Гол", в западния край на Шанз-Елизе.

След голямата победа в битката при Аустерлиц през 1805 година, Наполеон се обръща към своите войници с думите: "Вие ще се приберете вкъщи под триумфални арки!" Първият камък на това, което ще се превърне в най-голямата и известна триумфална арка в света, е положен през следващата година. Смъртта на Наполеон и първия й проектант Жан Чалгарин забавя завършването на монументалната сграда до 1836 година.

Сега тя се извисява на 50 метра височина и е отправна точка за много значими тържества и паради. В нея е поместен малък музей, който разказва на своите посетители част от историята на Франция и Париж, а от вътрешната в горната й част са изписани имената на всички войници и генерали, участвали в Наполеоновите войни.

Замъка Единбург, Шотландия


Разположен върху базалтовото ядро на изгаснал вулкан, Единбургският замък е забележителна съвкупност от сгради, датиращи от XII-ти до XX-ти век, които отразяват променящата му се роля от крепост през кралски дворец, военен гарнизон до щатски затвор.

През IX-ти век замъкът се превръща в кралска резиденция на Малкълм Кенмор и неговата съпруга Маргарита, а през следващите векове се използва за военен форт. В началото на XI-ти век пиктите, предшественици на шотландците, затваряли в него благородните девойки, за да не бъдат обезчестени, поради което е наричан "Замъкът на девиците". Когато е бил под заплаха от английските войски, най-почитаният шотландски крал Робърт Брюс заповядал той да бъде разрушен. След 20 години Шотландия връща своята независимост и Единбургският замък е изграден отново.

Сега той е ревностен притежател на така наречения Камък на съдбата - реликва от древните шотландски крале.

Наклонената кула, Пиза


Едно от седемте чудеса на света и една от най-посещаваните туристически атракции. Всъщност тя представлява отстояща от катедралата на Площада на чудесата /Пиаца дей Мираколи/.

Строежът й започва през август 1173 година, но е прекъсват множество пъти, заради войните с Флоренция и Генуа. Наклонът започва да се усеща още след издигането на третия етаж, а следващите четири са построени под различен ъгъл спрямо първите три етажа. От камбанарията се чува звън на камбани чак през 1372 година - близо 200 години след полагане на нейните основи. По време на строежа са правени опити да се намали нейният наклон, а част от колоните са ремонтирани впоследствие.

Наклонената кула в Пиза е на осем етажа, а най-отгоре е камбанарията. Шест от етажите са кръгли, а техните арки се подпират от масивни колони. Във вътрешността й има вита стълба, чиито 294 стъпала отвеждат посетителите до камбаните на върха.

Крак де Шевалие, Сирия


Замъкът Крак де Шевалие в Сирия е най-добре запазената крепост, принадлежала на кръстоносците в Близкия Изток. Считана за една от най-удивителните крепости в света и разположена на 600-метров хълм, тя е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Замъкът е построен в периода 1142 - 1271 година с концентрично разположени стени и 13 кули. Той заема площ от близо 3 хиляди квадратни метра и е побирал 5 хиляди войници, заедно с техните коне, екипировка, провизии и т.н. От Крак де Шевалие рицарите на Св. Йоан са контролирали огромната област, простираща се между Хомс и Триполи. Крепостта е разположена на важен път, който свързва Антиохия, Бейрут и Средиземно море.

По време на пътуванията си до сирийските крепости Лорънс Арабски я е изучавал и определил като една от най-невероятните сгради в света.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиПсихологияСпортНовиниЛюбопитноИсторияРецептиДиетиСпорт и туризъмАнкетиОбразованиеНормативни актовеОрганизации