Как пият кафе в различните краища на света
По-голяма част от хората по света споделят един и същ сутрешен ритуал: стават, грабват една чаша кафе и тръгват за работа.
Разбира се, всеки има предпочитания как точно да приготви кафето си: силно, слабо, с мляко, със сметана... Оказва се, че в различните части на света хората имат определени предпочитания и приготвят ободряващата напитка по съвсем необичаен за нас начин. Вие, например, вероятно не бихте възприели добавки като червен пипер, лимон или сирене към сутрешното си кафе, но в други култури те са нещо напълно обичайно.
Вижте как хората пият кафето си по света
Кафеост – Финландия
Кафето се излива върху юусолейпа (парченца сирене). Въпреки че може и да не ви звучи много примамливо и апетитно, финландците обожават този начин на сервиране на кафето.
Турско кафе – Турция
Изпечените и фино смлени кафеени зърна се варят в медно или месингово джезве. Турското кафе е специално, защото се приготвя без филтър и не се прецежда – преди да отпиете трябва да изчакате малко смляното кафе да се утаи на дъното на чашата.
Янгянг – Малайзия
Тази вкусна и много силна напитка, която може да се сервира както гореща, така и студена, се приготвя от три части кафе и седем части черен чай, смесен с мляко по хонконгски обичай. Някои местни добавят и черен пипер за допълване на вкуса.
Чисто бяло кафе – Австралия
Това кафе напомня на латето, но е по-малко като количество. Върху късото еспресо се налива мляко, разбито на пяна.
Фрапе – Гърция
Изобретено е от представител на Nescafe през 1957 г. и е популярна лятна напитка в Гърция, а както знаем и в България. Състои се от кафе, сладолед, кондензирано мляко и лед.
Еспресо Романо – Италия
Истинското еспресо върви с резен лимон. Чашата се обтрива от вътрешната страна с лимона и след това се налива кафето. Италианците твърдят, че цитрусът освобождава по-сладкия вкус на кафето.
Ка пхе да – Виетнам
Това виетнамско студено кафе е едновременно много сладко и много силно. По-едро смляното силно изпечено кафе се излива директно в чаша с кондензирано мляко и лед през френски капков филтър.
Кафе де Ола – Мексико
Смляно с канелени пръчици, традиционното мексиканско кафе се комбинира с пилонсило (нерафинирана тръстикова захар) и се сервира в глинена чаша, която според местните допринася за вкуса на кафето.
Кафе Тоуба – Сенегал
Тази напитка се подправя с гвинейски пипер и понякога с карамфил. Подправките се смесват с кафеените зърна и се пекат, след което се смилат и се филтрират, за да се получи чаша много силно кафе.
Кафезино – Бразилия
Въпреки че много смятат, че кайпиринята е бразилската национална напитка, кафезиното е много по-популярно сред местните. То прилича на еспресо – сервира се в малки чашки и е много силно. Единствената разлика се състои в това, че кафезиното е предварително подсладено и се вари заедно със захарта.
Кафе Бомбон – Испания
За тези, които обичат кафето си сладко, испанското кафе "Бомбон" ще представлява истинска наслада за небцето. То е изключително гъсто и сладко и се приготвя от равни количества кондензирано мляко, смесено с черно кафе.
Ирландско кафе – Ирландия
Този кофеинов коктейл се състои от горещо кафе, ирландско уиски и захар и се сервира с бита сметана.
Виенски меланж – Австрия
Подобно на капучиното, тази напитка представлява еспресо, към което е добавено димящо мляко и млечна пяна; понякога австрийците добавят и бита сметана, поръсена с какао.
Кафе о ле – Франция
Французите обичат сутрешното си напитка с равни количества горещо мляко и прясно сварено кафе. Те го сервират в дълбоки чаши, в които могат да топят кроасана си.
Кафе с подправки – Мароко
Вкусът на черното кафе се смесва с подправки като кардамон, черен пипер, канела, карамфил и индийско орехче. Подправките се смилат заедно с кафето и накрая се получава една доста силна напитка.
Кафе Кубано – Куба
Кубинксото кафе е късо, но много силно. Кафе кубано представлява еспресо, което се приготвя директно със захарта.
Снимки: freepik.com, flickr.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ОТМЪСТИТЕЛИТЕ: ВСЕКИ ИСКА ДА УПРАВЛЯВА СВЕТА - ДАН АБНЕТ - СИЕЛА
РАЗГОВОРИ С БОГА - ПЪЛНО ИЗДАНИЕ /ТВЪРДИ КОРИЦИ/ - НИЙЛ УОЛШ - ХЕРМЕС
ТЪРСАЧЪТ НА МИНАЛО ОТКРИВА СВЕТА - НИКОЛАЙ ОВЧАРОВ - ХЕРМЕС
ИСТОРИИТЕ НА ЕДНА НОМАДКА - РИТА ГЕЛМАН - ХЕРМЕС
МАЛКА КНИГА ЗА ГОЛЕМИТЕ ИДЕИ - ДАНИЕЛ СМИТ - СИЕЛА
500 ФАКТА ЗА СВЕТА ОКОЛО НАС - СИЕЛА
СТАТИЯТА е свързана към
- За свободното време
- Любопитно и забавно
- Бодлив залист, Месарска метла, Миши чемшир, Миши трън, Самодивски чемшир, Див чемшир
- 8 от най-лудите, странни и необикновени неща, които са се случили по света (1 част)
- Кофеин
- Кафето, алкохолът и рибата спират развитието на множествена склероза
- Как да използвате утайката от кафе
- Кафеено дърво, Зелено кафе
- Коктейл от кафе, уиски и амарето
- Използвайте утайка от кафе за подхранване на доматите
- Панакота с кафе и кондензирано мляко
- Кафе без кофеин – ползи и вреди за здравето
Коментари към Как пият кафе в различните краища на света