Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Само 1 от 4 души могат да разпознаят всички цветове в тази палитра. А вие можете ли?

Само 1 от 4 души могат да разпознаят всички цветове в тази палитра. А вие можете ли?

Само 1 от 4 души могат да разпознаят всички цветове в тази палитра. А вие можете ли? - изображение

Някога чудили ли сте се дали виждате цветовете така, както го правят останалите? От какво смятате зависи това?

Нюансите, които различаваме, зависят от броя и разпределението на цветовите рецептори в очите ни. Вгледайте се в палитрата по-горе. Колко цвята можете да преброите?

Ако виждате по-малко от 20 нюанса:

Дихромати (далтонисти). Също като кучетата, вие имате само два типа рецептори. Вероятно се обличате в черно, бежово и синьо. 25 на 100 от населението на земята има само два типа рецептори.

Ако виждате между 20 и 32 нюанса:

Вие сте трихромат. Имате и трите типа цветови рецептори (в лилаво/синята, зелената и червената гама). Вероятно носите дрехи в различни цветове и можете да ги различавате. Също както 50% от хората.

Ако виждате между 33 и 39 цвята:

Вие сте тетрахромат. Също както пчелите, имате 4 типа цветови рецептори (в лилаво/синия, зеления, червения и в жълтия регистър). Жълтият цвят ви дразни, затова и не присъства в гардероба ви. 25% от хората са тетрахромати.

Ако виждате повече от 39 цветови нюанса:

Не може да бъде! В този тест участват само 39 нюанса и вероятно само 35 от тях се виждат добре на монитора ви.

Твърде вероятно е хората, които имат допълнителния 4-ти тип рецептор, да не сбъркат цветовете на синьо/черната или бяло/златната рокля. Без значение от светлината, на която е изложена.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: viralnovelty.net

Снимка: пак там

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЗдравни съветиИсторияЛайфстайлНовиниСпортТестовеЛюбопитноХранене при...АнкетиХрани и ястияДиетиРецептиФизиологияАлт. медицинаИзследвания