Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Романтичните връзки водят до повишаване на теглото, гласи ново проучване

Романтичните връзки водят до повишаване на теглото, гласи ново проучване

Романтичните връзки водят до повишаване на теглото, гласи ново проучване - изображение

В Канада, САЩ, Нова Зеландия и Австралия съществуват неофициални названия (First Year Fatties) за студентите, които рязко повишават теглото си по време на първата година в университета. Натрупаните килограми са предизвикани от множество фактори като високите нива на стрес, липсата на сън, алкохол, нездравословен хранителен режим и намалена физическа активност. Обикновено на студентите им са необходими две години, за да свикнат с новата среда и да регулират дневния си режим.

Това не единственият период в живота, когато килограмите започват да се натрупват. Ново изследване, проведено от Стефани Шоепе от Централния Куинслендски университет, анализира доброволно предоставените данни на повече от 15,000 австралийци в продължение на 10 години. Учените се опитват да разберат дали наличието на романтични връзки прави хората по-податливи на значително увеличаване на теглото.

Информацията, предоставена от доброволци в периода от 2005 г. до 2014 г., води до интересно заключение: въпреки че индивидите с половинки тенденциозно водят по-здравословен начин на живот, всеки един от партньорите има склонност към повишаване на килограмите си.

Екипът на Стефани Шоепе открива, че двойките като цяло пушат цигари по-рядко, консумират по-малко вредна храна и алкохол и гледат по-малко телевизия. Авторите на изследването разкриват и потенциалните негативни последици от брака или живеенето на семейни начала, които произлизат от това, че двамата партньори често извършват нездравословни действия заедно. Това означава, че двойките обичайно съвместно се хранят, употребяват алкохол и стоят пред екрана.

Също така, хората, които имат романтична връзка, може би не намират за необходимо да изглеждат атрактивно, за да привлекат партньор. Това схващане се свързва с по-високата консумация на вредни храни, съдържащи повече захар и мазнини. Стефан Шоепе обяснява, че двойките не смятат за важно да изглеждат като възможно най-добрата си версия, защото вече не си търсят половинка. Фокусът върху външния вид и здравословния начин на живот при необвързаните се смята за полезно поведение от еволюционна гледна точка, тъй като им помага да привлекат евентуални партньори.

Дължината на връзката също има значение. Съжителстването, което трае повече от две години, изглежда е началната точка за повишаване на теглото. Разбира се, голям брой фактори не са включени в изследването. Например, проблемите взаимоотношения и стресът в една връзка водят до по-високи нива на кортизол, който от своя страна причинява натрупване на килограми.

Авторите на изследването също така признават, че постоянните медийни развлечения, чието отражение е заседналият начин на живот, и нездравословни хранителни изкушения на всеки ъгъл също оказват влияние върху поведението на хората като цяло.

Според екипа на Стефани Шоепе резултатите от проучването подкрепят твърдението, че при интервенциите за справяне с нездравословните навици като консумацията на алкохол и вредните храни трябва да се взема предвид наличието на романтична връзка.

Интересните заключения на изследването водят до извода, че партньорите трябва да се амбицират и вдъхновяват един друг във всеки един аспект, за да могат да водят един по-здравословен начин на живот. Това може да означава по-малко коктейли и кофички сладолед, но наградата си заслужава жертвите в дългосрочен план.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: bigthink.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияТестовеНовиниСнимкиСпортФизиологияДиетиЗдравни съветиЗдравни проблемиЛеченияАлт. медицинаБотаникаИстория