Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс Как да накарате партньора си да прояви разбиране към чувствата ви

Как да накарате партньора си да прояви разбиране към чувствата ви

Как да накарате партньора си да прояви разбиране към чувствата ви - изображение

Често в опит да споделите на партньора си как сте се почувствали, получавате неразбиране и пренебрежение. А в ответна реакция, изпълнена с гняв, вие започвате да се карате с него. Но няма как да обвинявате само човека срещу себе си за подобни ситуации. Научете се да поднасяте правилно чувствата, да обмисляте подходите си и вие сами да рабирате партньора си, преди да искате и той да ви отвърне с разбиране.

За да бъдете с партньора си силно свързани на емпатийно ниво, следвайте тези няколко правила, започвайки да водите сериозен раговор.

Започнете с добри намерения

Стартирайте изречението си с израз като "Знам, че ме обичаш и не би ме наранил умишлено..", "Може би ще ти е трудно да чуеш това, но..." и пр.

Така ще поднесете информацията по малко по-мек начин.

Избягвайте обвинения

"Ти винаги правиш така..", "Никога не…", "Защо постоянно…".

Тези и други подобни изрази ще обострят негативни чувства в партньора ви. Тогава той сам ще започне да ви отвръща с обвинения.

Вместо това се опитайте да говорите за чувствата си, вмъквайки думи като "нарани" и "страх". Тези две емоции предизвикват интимно сближаване на хората, които ги споделят.

Питайте за източника на поведението на партньора ви

Не целете на посоки, когато се чудите защо той се държи така. По-добре го питайте директно какво е породило конкретните му действия, започвайки преди това с предходните две стъпки в разговора. Опитайте се да разберете първо него, за да изисквате такова отношение и към вас.

Не отричайте фактите

Не би било справедливо, ако отречете за положително действие от страна на партньора ви, само защото сте ядосани за негативните. Но не си позволявайте и да се задоволите с трохите, които ви подхвърля.

За да сте най-справедливи и най-обективни, кажете, че оценявате стореното, след което отбележете, че въпреки това има и друго.

Например: "Когато ме прегръщаш вечер ме караш да се чувствам обичана, но държанието ти пред хората понякога ме наранява".

Завършете изказването си с решение

Ако сте разстроени относно нещо, което партньорът ви е направил, дайте му и идея как да се поправи. Но го направете като молба, а не като заповед.

"Ще бъдеш ли така добър да ме прегърнеш или да ме хванеш за ръка".

Така формулирано, изречението ви би свършило чудесна работа.

Толерирайте аргументацията на партньора си

Независимо колко мило се изразявате, системата за самозащита на партньора ви веднага ще алармира, след като разбере, че се чувствате неудовлетворени от него. Той ще започне да се защитава и да се опитва да ви оспори. Задължително изслушвайте всичко, което ви казва. Водете с него диалог, който да е пълноценен и за двете страни.

За да избегнете спорове, повтаряйте стъпка №1 колкото пъти е нужно, за да омиротворите ситуацията.

За да се научите пълноценно да разбирате и да получавате подобно рабиране от партньора си, то ще трябва да преминете през този разговор поне няколко пъти. Когато се усъвършенствате, и двамата ще започнете да се вслушвате повече в другия и връзката ви ще върви по-добре.

поука

Редактор: Милена Минчева

Източник: psychologytoday.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЛайфстайлСпортЗдравни съветиНовиниСнимкиИстория