Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Първото бебе горила, което се е родило в зоопарк от 9 години насам

Първото бебе горила, което се е родило в зоопарк от 9 години насам

Първото бебе горила, което се е родило в зоопарк от 9 години насам - изображение

В 18:25 ч. на 15-ти април в Националната зоологическа градина във Вашингтон се появява на бял свят малкият Моук – първата мъжка западна равнинна горила родена в плен от девет години насам.

Майката Калая с нейното бебе горила Моук
Минути след раждането 15-годишната Калая държи новороденото си в ръце. 

След като бременността беше потвърдена миналата есен, персоналът на зоопарка се зае с приготовления за посрещането на бъдещия важен член – допълнение към видовете, чиято популация се е понижила с 60 % през последните 25 години заради болести и бракониерство.

"Раждането на тази западна равнинна горила е много специално и значимо – не само за нашето зоологически семейство, но и заради критично застрашения й вид", коментира Мередит Бастиан, пазач на приматите в зоопарка. "Основната цел да екипа на приматите беше Калая и подготовката й за успешно раждане, тъй като й беше за първи път. Това изискваше огромно търпение и всеотдайност от наша страна и към днешна дата много се гордея с това, което постигнахме, и особено с Калая."

Майката Калая с нейното бебе горила Моук

Когато става въпрос за нашите братовчеди маймуните, размножителният процес в плен е много близо до този у дома. Екипът удостоверява бременността на Калая с помощта на общ тест за бременност при хора, след като я чифтосва с мъжка горила със сребристо-бял гръб на име Барака през миналото лято (в съответствие с Асоциацията на зоопарковете за опазване на застрашените видове). По време на приблизително деветмесечния гестационен период, те научават бъдещата майка да уринира в определен момент за извършването на хормонален анализ и да манипулира гърдите си да отделят кърма, така че да се определят периода на лактация и хранителните вещества.

Калая се научава и доброволно да участва при провеждането на ултразвука, който позволява на персонала на зоопарка да следи развитието на плода и да публикува новини в социалната медия като използва хаштаг #GorillaStory. Един от последователите коментира под снимка на Калая "#Prettygirl. Лицето ти изглежда както моето, когато бях в 39 седмица."

Майката Калая с нейното бебе горила Моук

"Пристигането на новороденото предизвика много силни емоции – радост, облекчение, гордост. Говови сме да я подкрепяме винаги, когато е необходимо, но имаме силната увереност, че Калая ще бъде чудесна майка на Моук. Нетърпеливи сме да разберем как малкия ще се впише в динамиката на групата, но досега всички са се сработвали повече от добре заедно."

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: smithsonianmag.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноНовиниСнимкиИсторияРецепти