Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Запознайте се с маймуната Джак, която работи 9 години на жп гара

Запознайте се с маймуната Джак, която работи 9 години на жп гара

Запознайте се с маймуната Джак, която работи 9 години на жп гара - изображение

Джеймс Шийд работил за правителствените железопътни линии в Южна Африка в средата на 18-ти век. Известен още под псевдонима "Скокльото", младият мъж имал нетрадиционно хоби – да подскача от вагон на вагон, когато влакът е в движение. При едно подобно приключение Джеймс не успява да прецени правилно скока и пада под движещия се влак. Той се спасява, но остава без крака.

Страхувайки се да не загуби работата си (в онези дни няма обезщетение за работниците), мъжът си изработва дървени протези и количка, за да се придвижва по-бързо и да изпълнява задълженията си. Въпреки това, той не може да се справи с някои от тях, вследствие на увреждането си.

Вдъхновява се, когато случайно вижда на местния пазар мечи павиан на име Джак, който кара каруца с волове и ги направлява доста умело. Джеймс е впечатлен от интелигентността на маймунката и решава да я откупи и обучи за свой асистент. 

Джак и Джеймс

Джак ежедневно наблюдава как влаковете отбиват на гарата и издават 4 звукови сигнала - знак, че кондукторът има нужда от ключове, а Джеймс е този, който им ги подава. В рамките на няколко дни маймуната може да прави всичко това сама. За уменията на животното започват да се носят легенди в близките градове. Жителите от околността отиват на терен, за да се уверят, че слуховете за животното са верни.

Но има и хора, които смятат, че не е редно Джак да работи на гарата. След серия сигнали на място пристига държавен служител, който трябва да прекрати тези своеволия, както и да уволни собственика на маймуната. Но Джеймс запазва хладнокръвие и започва да обяснява ползите от това да има личен асистент и отправя предложение на служителя да тества уменията на животното. След като се съгласява, експертът остава шокиран, че маймунката изпълнява напълно вярно всяка една команда, поставена от Джеймс.

Държавният служител взема решение да не уволнява мъжа. И не само. Той дава на Джак професията "официален работник" и дневно заплащане - 20 цента и бутилка бира всяка седмица. 

След цели 9 години труд и нито една грешка в работата си Джак се разболява от туберкулоза и умира. Черепът му е запазен и до днес в музея Албъни, ЮАР.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: allthatsinteresting.com; blitzlift.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниСнимкиИсторияРецепти