Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Природният парк в Кент празнува раждането на очарователен рядък вид черен носорог

Природният парк в Кент празнува раждането на очарователен рядък вид черен носорог

Природният парк в Кент празнува раждането на очарователен рядък вид черен носорог - изображение

Животинският парк, който е отдаден на размножаването на застрашени видове, приветства пристигането на бял свят на рядък черен носорог. Въпреки че малкото създание се ражда в природния и сафари парк "Порт Лимп" на 31 януари, новината е оповестена чак сега.

Пол Биър, ръководител на отдела за носорози в резервата, коментира: "Да, очевидно сме много доволни от новото попълнение. Тя е здрава, силна и вече иска да играе и изследва всичко около себе си. Това е първото раждане на Солио –нейната майка, която се справя направо фантастично." 

Малката официално е 40-ят носорог от този вид, роден в резервата, и вторият от началото на 2018 г., но още е много рано да се каже дали тя и себеподобните й ще бъдат добри кандидати, за да се върнат в защитените зони на дивата природа. Първият за годината черен носорог в парка е роден на 5 януари и тежи около 32 кг. Неговите майка, баба и прабаба също са родени и отгледани в парка.

Носорози: майка и бебе
Снимка на бебето носорог, родено първо за годината (5-ти януари), заедно с неговата майка. 

Резерватът работи с благотворителната природозащитна организация "Aspinall" и когато през 2012 г. помага на три черни носорога да се върнат в дивата природа, е посетен от принц Уилям. Паркът е дом на повече от 700 редки и застрашени животни, включително на най-голямото стадо черни носорози на територията на Великобритания.

Според Световния фонд за дивата природа глобалната популация на черни носорози е спаднала до 5500, което им придава статута на "застрашен вид". Те са много трудни за отглеждане в плен и са изложени на риск от бракониерство, заради своите рога. Ловът на черни носорози достига критични нива през 1970 г. и продължава да ги заплашва и до днес.

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: dailymail.co.uk, cetusnews.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитно