Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Как хибриден ембрион може да спаси суданския бял носорог

Как хибриден ембрион може да спаси суданския бял носорог

Как хибриден ембрион може да спаси суданския бял носорог - изображение

През 1960 г. около 2000 северни бели носорози преброждат централна Африка. Сега са останали само два живи представители на вида – 28-годишната женска Найдин и 18-годишната й дъщеря Фату, които пребивават в Кения при постоянна въоръжена охрана.

Изгледите за вида не са съвсем розови: и двете женски са безплодни, а последният жив мъжки с името Судан почина през март на 45 години. Все пак учените остават предпазливи оптимисти. В проучване, публикувано в "Nature Communications", изследователите съобщават, че успешно са оплодили яйцата на южен бял носорог със замразената сперма от северен бял носорог, като са създали хибридни ембриони.

Южният бял носорог е тясно свързан със северния подвид, като според Световния фонд за дивата природа, това е единственият оцелял носорог от вида, класифициран като незастрашен. За продуцирането на хибридни ембриони учените извличат яйцата на женските южни носорози с инструмент с дължина метър и половина, който позволява събирането на яйчникова тъкан. След това яйцата са оплодени в петриеви блюда с предварително замразени проби от спермата на мъжки судански носорози.

Найдин и Фату - судански бели носорози
Найдин и Фату - последните судански бели носорози

Екипът от международни учени извлича пробите от 4 мъжки судански носорози и два (южни) женски, като създава четири хибридни ембриона и три за чистокръвни южни носорози. Следващата стъпка е имплантиране на ембрионите в сурогатните южни женски носорози през предстоящите месеци. Дългосрочна цел на изследователите е да придобият яйца от Найдин и Фату, като така направят възможно създаването на ембриони изцяло от вида на суданския бял носорог. Те отново ще бъдат имплантирани в сурогати от южния вид, тъй като останалите живи женски судански носорози не са в състояния да ги износят.

"Целта ни е създаването на судански бял носорог в близките три години", коментира Томас Хилдебрант, репродуктивен биолог в Немския институт за зоология и изследвания на дивата природа в Лайбниц. "Тъй като бременността им продължава 16 месеца имаме повече от година за осъществяването на успешна имплантация". Бързата времева линия би следвало да позволи лесното социализиране на новороденото с Найдин и Фату.

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: smithsonianmag.com, marketwatch.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЛюбопитно