Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Половината от живота на планетата може да изчезне през следващите 100 г.

Половината от живота на планетата може да изчезне през следващите 100 г.

Половината от живота на планетата може да изчезне през следващите 100 г. - изображение

Състоянието на планетата и предсказанията за нейното бъдеще са доста мрачни. Твърди се, че през последните 40 години планетата е загубила около половината от флората и фауната си и цифрите постоянно се увеличават. Но ако смятате, че броят на съществата, които обитават планетата, може все пак да се увеличи, вероятно бъркате. Биолози оповестиха, че в края на столетието около 50% от всички видове ще са на прага на изчезването.

Това съобщение бе направено на конференция във Ватикана на тема "Как да спасим естествения свят, от който зависим", на която се събраха световно известни биолози, природозащитници и икономисти. Вероятно ви звучи малко странно Католическата църква да е домакин на подобен симпозиум, но папа Франциск постоянно напомня на 1.2 милиарда католици по света за тяхната отговорност за опазването на околната среда и борбата с климатичните промени.

"Живата материя на този свят… се изплъзва между пръстите ни, без ние да показваме, че ни е грижа," пише Папската академия на науките, която организира конференцията. Всъщност в енциклика през 2015 г., което представлява папско писмо, изпращано до всички епископи, той споменава как унищожаването на околната среда и промяната на климата е "грях срещу самите нас и грях срещу Бог".

На скалата, наречена Земя, животът съществува вече повече от 3.7 милиарда години. Планетата е преминала през 5 глобални природни катаклизма, които довели до масово изчезване на обитателите на Земята. При най-мащабното от тези събития, наречено Голямото измиране, 96% от живите същества били заличени от лицето на планетата, а последният катаклизъм причинява измирането на динозаврите и въздигането на бозайниците като властелини на Земята.

Учените по света смятат, че в момента ние преминаваме през шестото по ред масово измиране. За разлика от предходните, това обаче не е причинено от климатични или геологически промени, а от самите нас. Различни видове животни изчезват непрекъснато – естествената скорост е около 5 вида годишно. Но тъй като ние продължаваме да унищожаваме гори,  да изхвърляме въглероден диоксид в атмосферата и да ловим трилиони риби от световния океан, скоростта се покачва с между 1 000 и 10 000 пъти.

Това кара биолозите да предположат, че ако нищо не се промени и всичко продължава както досега, климатичните промени, предизвикани от човека,  и други дейности като изсичането и минните дейности, ще докара половината от всеки вид, обитаващ тази планета, до ръба на оцеляването. Те имат предвид не само харизматичните тигри и панди, но и микроорганизми, растения и гъби, които също ще бъдат изличени от лицето на земята.

Съществува обаче една противоречива мярка, която разделя Църквата и учените – контрола на раждаемостта и папата все още е твърдо против контрацепцията под каквато и да била форма.

източник: iflscience.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛайфстайлСнимкиИсторияЗдравни съветиПсихологияАлтернативна медицинаХранене при...