Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Семейни ритуали и традиции Подаръци за Коледа

Подаръци за Коледа

Подаръци за Коледа - изображение

Знаете ли, че според изследователите, в стари времена около Рождество Христово земеделците правели ревизия на своите запаси, и след това си дарявали това, от което всеки имал в излишък? Така освен, че облекчавали един на друг тежката зима, действително изпълвали коледните празници с духа на братството и любовта, които е донесъл Христос. Това разбиране за единството е отбелязано още и в древната еврейска традиция – когато имало празник, който имал повече, давал на сиромаха, за да се радват заедно и да няма страдащи на този ден.

Не е ли това скритата причина, да изпитваме онази особена тръпка, когато получаваме подаръци за Коледа? Всеки друг повод за подаръци носи по-личен смисъл. Ценни сме за някого, затова ни прави подарък. Фирмата иска да ни се отблагодари за усилената работа, затова дава подаръци или премиални. Новият магазин иска късмет в дейността си, затова в първия ден за всеки клиент има приятна изненада. Но идва Рождество, и дарове за всеки сякаш валят от Небето. Именно това е и идеята на празника, в който самата елха – олицетворение на Дървото на живота – е окичена с подаръци. Всички ние си пожелаваме дървото на живота ни да е вечно зелено, да е благоуханно и чисто, и на върха му да свети звездата на надеждата!

Има една много хубава история, разказана от великата Туве Янсон, в която малките създания муминтроли, които спят зимен сън, неочаквано били разбудени от коледната суетня на съседите си. Единственото, което те разбрали било, че са им нужни много, много подаръци за празника. „Защо, нима Коледата е лоша?“ уплашено се питали приказните животинчета, затъвали в снега и бързо хвърляли дърва в огнището. Но когато успешно събрали всякакви красиви и вкусни неща, и всеки увил много ценно СВОЕ нещо в пакетче – специален дар... при тях плахо дошли най-бедните и мокри обитатели на гората. Споделяйки празника, храната и подаръците, всички те разбрали какъв е смисъла на Коледа…  

Може би и ние бихме могли да вложим в подаръците за празника нещо свое, което да ни свърже с другия? Нещо, което не е задължително да е скъпо, а незабравимо. Нещо, което да ни напомня, че хората сме щастливи, само когато сме като гирляндите на коледната елха – хванати заедно за ръце и блестящи под лъчите на звездата.

Как посрещат децата ни празника? Разбира се, всеки от нас е преглеждал тайничко гардероба, за да открие своите подаръци за Коледа. Дали защото децата не печелят пари, затова на тях подаряваме подаръци? А може би, защото на този празник ни бе дарено именно детето Христос, и ние отново пожелаваме да бъдем светли и чисти като децата? Всъщност ние подаряваме Коледа на детето в себе си. А на малките край нас…  даваме урок по щедрост и обич. Защото ако не я е видяло в нас, нима детето ще иска да сподели с другите радостта си?

В наши дни за Коледа рядко се събират много роднини. Семействата станаха по-малки, разпиляхме се. Но дори за котето или кучето у дома може да имаме коледен подарък! Важното е да има за всички. Важното е не от телевизора, а в сърцето да чуваме тихата песен на ангелите: „... на земята да е мир, и между човеците - благоденствие!“ 

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиЛайфстайлНовиниРецепти