Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс Петте етапа на любовта. Третият винаги е най-критичен

Петте етапа на любовта. Третият винаги е най-критичен

Петте етапа на любовта. Третият винаги е най-критичен - изображение

Ах, влюбването. Пеперуди в стомаха, приказни срещи, съобщения, пълни с целувки и сърчица – все неща, които разтапят сърцето на човек, щом си спомни своите първи любовни трепети. Но както всичко друго в живота се променя и израства, така се случва и с любовта. Тя поема различни пътища при всяка двойка. А вероятността този път да прерасне в едно прекрасно и подкрепящо се семейство, е също толкова голяма, колкото и двамата влюбени да се разделят с караници и непоносимост един към друг. Накъдето и да вървите обаче, има 5 стадия, през които всяка връзка преминава. Но начинът, по който се справяте с новия етап, в които попадате, изцяло определя дали ще имате общо бъдеще или ще се разделите.

Джед Деймънд, експерт по връзките от YourTango, описва подробно въпросните 5 стадия на любовта, както и начините, по които те повлияват на връзката ви. Деймънд обяснява също така и защо третият етап винаги е най-критичен.

ЕТАП №1
ВЛЮБВАНЕТО

двойка

Това е любимият период на всяка двойка. Всичко свързано с вашия партньор е покрито с цветя, рози и златен прашец. Вие тепърва започвате да се запознавате с него, а той, от своя страна, показва най-чистите си намерения и най-добрите си черти. 

Няма смисъл дори да споменаваме, че и при двамата хормоните бушуват изключително силно.

"Влюбването е естествен трик на природата, който подмамва човек да избере своя партньор, който ще може да подпомогне за създаването на едно добро и качествено поколение. Чувството е великолепно, просто защото в нас се излива коктейл от хормони – допамин, окситоцин, серотонин, тестостерон и естроген." – разяснява Деймънд.

ЕТАП №2
ОФИЦИАЛИЗИРАНЕ НА ВРЪЗКАТА

двойка

Това е моментът, в който и двамата приемете, че официално сте двойка и сте взели решението да се развивате като такава.

"По време на тази фаза намаляват твърде изострено-чувствителните първи трепети. Започваме да се чувстваме по-свързани с партньора си. Усещаме топлина и уют. Сексът вече не е толкова див, но е задоволителен на едно по-дълбоко ниво. Чувстваме сигурност, безопасност и обгрижване. Често мислим, че това е крайната степен на любовта и очакваме, че ще продължи завинаги."

ЕТАП №3
СИЛНА ОПАСНОСТ ОТ РАЗОЧАРОВАНИЕ

двойка

В този етап розовите очила се свалят и недостатъците стават видими и очебийни. Вероятно е дори да започнете да се дразните на неща, които сте мислили за сладки преди. Може да почувствате съмнения, недоверие и страх относно бъдещия ви съвместен живот.

"За много връзки това е началото на края. Това е периодът, в който нещата започват да вървят зле. Етапът може да настъпи бавно, но може и да превключи рязко и да преобърне целия ни свят. Малките неща започват да ни притесняват. Чувстваме, че сме по-малко обичани и недостатъчно оценявани. Усещането може да е като в капан, от който искаме да излезем."

Но преодолеете ли този кризисен за връзката момент, ще преминете към един следващ етап, в който обичта ви ще бъде по-силна от всякога. Надградите ли връзката си отвъд недостатъците, които виждате, ще имате една зряла любов, която не се основава на фалшиви надежди, а върху приемане на другия такъв, какъвто е – несъвършен, но прекрасен в естествеността си.

ЕТАП №4
ТРАЙНАТА ЛЮБОВ

 двойка

Преминете ли през третия етап, вече имате партньор, който приемате с всичките му недостатъци, както и той приема вас. 

"Няма нищо по-удовлетворяващо от това да имате партньор, който вижда и обича истинската ви същност. А колкото по-добре опознаваме своя партньор и се учим как да го обичаме с всичките му негативи, започваме да приемаме и разбираме по-добре и себе си."

ЕТАП №5
ЛЮБОВТА, КОЯТО ЛЕКУВА ДРУГИТЕ

двойка

Когато двама влюбени се оженят, те започват да блестят и да даряват и на околните от своя пламък и светлина.

"Ако се научим да преодоляваме различията си и да намираме истински ценното, чак тогава трайната любов ще остане завинаги в нас и ще бъде толкова силна, че да бъде пример за всички двойки, които имат нужда от малко вдъхновение, за да преминат своя критичен етап."

Редактор: Милена Минчева

Източник: madamenoire.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноНовиниИсторияВидеоИнтервюта