Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Пенсионерите в Русия вече си имат своя модна агенция

Пенсионерите в Русия вече си имат своя модна агенция

Пенсионерите в Русия вече си имат своя модна агенция - изображение

В днешно време не е необичайно модните агенции да наемат за модели момчета и момичета, преди да са навършили 16 години. Но един руски моден проект разбива клишето "само за млади хора", като се насочва към възрастни над 45 години. 

"Олдушка" е фотографски замисъл, който изследва образа на модерния пенсионер в контекста на уличната мода, разказващ за стилистичните и вкусови предпочитания, особеностите на националния колорит на възрастните хора. Герои са минувачи, избрани поради яркия си образ и непосредствени решения, които личат и в дрехите, с които те преминават по улицата при срещата им с фотографа.

Модната агенция предлага да се преосмисли темата за старостта, да се разширят представите за този период от живота и нещата да се представят от естетическа гледна точка. По този начин ще се промени и отношението на обществото – ще има повече уважение към възрастните, а и самите те ще се чувстват по-добре.

пенсионер

 "Олдушка" се гордее с попълнения, чиято възрастова граница достига до 85 години, а голяма част от хората са със посивели коси. Освен Сергей, който е на 45 години, всички останали модели са на и над 60-годишна възраст.

Проектът е реалност благодарение на създателя си Игор Гавар, който е й фотограф. Макар да съществува само 2 години, агенцията вече се разраства и има офиси в Москва, Санкт Петербург и градове извън пределите на Русия.

пенсионери

През 2012 г. Игор печели финансиране по проект, който цели да привлече вниманието към проблемите на възрастните хора в страната. За социалния проект той прави албум с фотографии на хора в напреднала възраст. След успеха на албума Гавар се замисля да създаде специализирана модна агенция за възрастни.

"Срещнах някои много интересни лица и исках да направя специален проект с тях. И успях", споделя с усмивка фотографът. "Красотата - това е качество, което става все по-ценно с напредването на годините", разкрива той.

Агенцията предоставя възможност на по-възрастните модели да опитват нови неща. Така твърди 62-годишната Валентина Ясен, чиито дълга до раменете бяла коса и високи скули са забелязани за първи път от Гавар в една нейна фотография.

пенсионер

"Бях професионална актриса и в продължение на много години работих в театъра, но сега не съм на сцената", казва Ясен. "Чувствах се нервна и несигурна. Чудех се дълго дали да приема предложението на Игор. Но синът ми ме убеди със следните думи: "Мамо, не си толкова популярна, че да съсипеш репутацията си на актриса, като позираш за списание. Няма да загубиш нищо, но е възможно да откриеш нови неща за себе си".

"Те са вдъхновяващ пример, който показва, че е възможно една личност да изглежда красива и свежа, дори и в напреднала възраст", заключва Гавар за своите модели. 

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: vogue.com

Снимки:  buzzfeed.com 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиСпортЛюбопитноРецепти