Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Отглеждане на позитивни деца в негативни времена

Отглеждане на позитивни деца в негативни времена

Отглеждане на позитивни деца в негативни времена - изображение

Търсят се: Оптимисти. Да посрещат бодро предизвикателствата, да ценят възможностите и да имат дълбока вяра в способностите си. Увереността, надеждата за бъдещето също се считат за предимство. Ако мотото ви е "опитайте отново" и чашата ви винаги е наполовина пълна, то вие сте идеалния човек за нас.

Има отлични причини за всички – компании, училища, нации – да търсят оптимисти. И това важи дори за родителите, които искат да видят децата си като успели възрастни. Оптимистите са по-устойчиви. Те стават по-добри предприемачи, по-здрави са, живеят по-дълго и са по-удовлетворени от връзките си. Оптимизмът позволява на хората да продължат живота си в лицето на трудностите, докато песимизмът ги оставя депресирани и примирени с провала (дори когато такъв е очакван).

Мъж

Много от нас считат, че живеем в особено песимистично време – песимистични сме за околната среда, за Америка, за правителствата, за образованието. Потокът от негативност предизвиква притеснение – а бъдещето на децата ми? Но според проучванията има някои неща, които можем да направим, за да възпитаме децата си в "устойчивата позитивна нагласа", която съдейства за по-щастлив живот.

Пример за подражание

Не може да очаквате от децата си да мислят положително, ако сновете около тях като буреносен облак. Трябва да обръщате внимание на позитивните аспекти на събитията. Например, най-ниската продължителност на живота във всички страни днес е по-висока от най-високата продължителност през 1800 г. Все повече хора вярват в равенството между половете и религиозната свобода. Разбира се, бедността, детския труд, тероризма – има много неща, които изискват още работа. Но това не означава, че сме неспособни на подем и едва ли негативната нагласа е разпоредител на промяната към по-добро (бъдеще).

Променете начинът, по който говорите  

Оптимизмът е нещо, което може да се научи или развие. Изследователи са установили, че ако хората с по-песимистична гледна точка за живота използват позитивен език при описването на травматични ситуации, усещането им спрямо тях се променя към по-положително. 

Смекчете притокът на новини

Не казваме, че трябва да започнете да живеете в Каменната ера, но потокът от информация за нещата, които се случват по света, често е смесица от насилие и политически своеволия. Децата могат да се чувстват несигурни, когато ни виждат да реагираме остро на външни, непознати за тях събития. Опитайте да се ограничите новинарски източници до такива, чиято основна цел е да ви информират, не да ви изплашат.

Ангажирайте се в общността

Световните новини не просто предизвикват у нас безпокойство, но и отвличат вниманието ни от малките, належащи проблеми. Уверете се, че вие и семейството ви сте част от това, което се случва непосредствено около вас: можете да се присъедините към местни институции и клубове, да бъдете част от различни доброволчески дейности, да промените нещо локално, преди да бъдете потиснати от и примирени с (защото какво е песимизмът, ако не примирение?) глобалните неустройтва. 

Редактор: Наталия Тотева

Източник: time.com

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноНовиниСпециалистиСоциални грижиАлт. медицинаРецептиСпортХранене при...ТестовеИсторияИнтервютаАнкетиОрганизацииНормативни актовеОбразованиеЗаведенияИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника