Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Отворените офиси вредят на работния процес

Отворените офиси вредят на работния процес

Отворените офиси вредят на работния процес - изображение

Преди 4 години Крис Нагели направи това, което много други бизнес управители бяха направили – премести екипа си в отворен тип офис.

Преди да вземе това решение, служителите на Нагели са работили предимно от вкъщи. Той обаче решил, че ако имат възможност да са заедно на едно място и да си сътрудничат, работният процес ще бъде много по-продуктивен.

Бързо след като планът му влиза в действие, става ясно, че е направил огромна грешка. Работещите са се разсейвали твърде лесно, продуктивността спаднала значително и всички са се чувствали зле, а най-вече самият Крис Нагели.

Около 3 г. след иновацията, Нагели премества компанията си на друго място, където всеки има собственото си местенце, което може във всеки един момент да уедини, затваряйки вратата.

Много компании се помещават в офиси от отворен тип, а в САЩ преобладават значително. Цели 70% от американските офисите са такива. Фирмите, които решават да се върнат към класическия модел, доскоро бяха твърде малко.

Ново проучване обаче показва, че работниците в отворен офис са с 15% по-малко продуктивни, по-податливи са на разконцентриране и имат двойно по-голяма вероятност да се разболеят, особено в грипните сезони. Тази статистика допринася за нарастващата негативна реакция към отворените офиси.

От скоро Нагели чува, че и други големи компании, работещи в неговата сфера, се отказват от тази структура за работа:
"Много хора са на едно мнение – не могат да понасят отворения офис." – споделя той. – "Не могат да свършат нищо, докато са на работа, и им се налага да работят допълнително у дома."

КОЛКОТО ПО-ДОБЪР ФОКУС, ТОЛКОВА ПО-ДОБРА РАБОТА

 офис

Има една простичка причина, поради която всички обичаме лукса на четирите стени и затворената врата – концентрацията. Истината е, че когато имаме много задачи за вършене, дори най-малкото разсейване може да ни накара да загубим фокуса си за цели 20 минути.

За повечето хора основен дразнител е шума. Професори от Университета в Сидни установиха, че почти 50% от служителите, работещи в напълно отворен офис, и 60% от тези, намиращи се в офис с ниски стени или прегради между отделните бюра, са силно неудовлетворени от работното си място. А като причина за това недоволство е посочен на 100% шумът. Едва 16% от работниците, разполагащи със свое собствено лични пространство, са се оплакали от подобно нещо.

Изследователите провели анкета сред служители от различен тип офиси. Въпросникът включва 14 различни аспекта на работното място – стайна температура, качество на въздуха, наличие на лично пространство и пр. А изводите, до които стигат, са много интересни.

НЕПРОДУКТИВНА КОМУНИКАЦИЯ

офис

Освен финансовият, другият най-голям плюс на отвореният офис е повишената колаборация между служителите. Но всеки, работил в подобен тип офис, е наясно, че рядко се коментират иновативни и креативни идеи, подпомагащи бизнеса. Много по-вероятно е да чуете за семейните проблеми на някого, коледните подаръци на колегата отсреща или за рождения ден, който майката от съседното бюро организира за своето дете.

Комуникацията на служителите наистина се подобрява в отворен офис, но темите на общуване са в погрешната посока.

Това не означава, разбира се, че трябва работниците да са изолирани един от друг, без да има никаква работа в екип и колегиалност. Но много по-добър вариант би било да работят отделно, за да могат да се концентрират максимално и да вършат работата си. А за пълноценна колаборация и изграждане на екипен дух, могат да се организират редовно брейнсторминг срещи, в които да се стимулират и раждат идеи, както и да се сближават колегите чрез различни интерактивни дейности.

Редактор: Милена Минчева

Източник: bbc.com

Снимки: freepik.com; bbc.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлДиетиСнимкиСпортАлт. медицинаНовиниТестовеАнкетиФизиологияОрганизацииНормативни актовеИсторияЛечения