Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Осмото чудо на света се крие под разрухата от един вулкан

Осмото чудо на света се крие под разрухата от един вулкан

Осмото чудо на света се крие под разрухата от един вулкан - изображение

Двама учени смятат, че има осмо чудо в нашия свят и това са Розовите и белите тераси на езерото Ротомахана, Нова Зеландия, смятани за унищожени още през 1886 г. от изригването на близък вулкан.

В скорошен брой на списание Frontiers Earth Science, изследователите Андрю Мартин Лори и Джон Марк Уоли твърдят, че легендарният геотермален шедьовър не е бил разрушен при изригването на вулкана през 1886 г., а е съхранен под 10-метрова обвивка от кал и пепел.

Дневник от XIX в. и ръчно нарисувана карта отвеждат двамата учени до Националният институт по водите и атмосферните изследвания на Нова Зеландия, за да потвърдят локацията на природното чудо.

Лори и Уоли твърдят, че историята около огромното вулканично изригване не е напълно изяснена. А новите технологии, комбинирани с прозренията, изведени от дневника на германско-австрийски геолог Фердинанд фон Хохстетър от XIX в., могат да доведат до разкопки на местността, известна в миналото като Осмото чудо на света.

Терасите, смятани за осмото чудо на света, са образувани в продължение на хиляди години. Богата на силиций вода, извираща от дебрите на земята и преминаваща през кипящи гейзери, кристализира в гигантска канава от стълби.

Тази удивителна природна красота е била трудна за посещение, затова и сведенията за нея днес са твърде малко. Това прави дневника на Фердинанд фон Хохстетър от XIX в., който двамата учени ползват, не само изключително ценен, но и единствен извор на информация.

Докато работата на геолога е била разглеждана и в миналото, са възниквали много противоречия. Но Лори и Уоли смятат, че този ресурс, съчетан със съвременните геоморфни и геофизични данни, ще отговори на много въпроси.

Двамата учени, разбира се, не са първите хора, твърдящи, че са наясно с локацията на осмото чудо на света, но те искрено се надяват, че ще бъдат първите, които наистина го откриват.

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: dmarge.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноИсторияСпециалистиОбразованиеРецептиСнимкиЗдравни съветиПсихологияНовиниАлт. медицинаХранене при...