Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Носите ли ластик на китката си? А знаете ли, че е вредно за здравето

Носите ли ластик на китката си? А знаете ли, че е вредно за здравето

Носите ли ластик на китката си? А знаете ли, че е вредно за здравето - изображение

Ако трябва някой да посочи едно-единствено нещо, което нося твърде често по себе си, то той със сигурност ще отговори – тънък черен ластик на китката. Не знам как и кога този не особено атрактивен аксесоар е станал част от ежедневната ами визия, но до толкова се е превърнал в допълнение към кожата ми, че дори не го свалям под душа. Но така поне винаги знам, че съм подготвена да си вържа косата в случай, че ми стане топло или задуха силен вятър и ме разроши.

Не знам дали се случва и на вас, но когато сложа ластик на ръката си, само след няколко часа имам следа по кожата от него. Това ме накара да се замисля, че може би намалявам кръвопотока към пръстите си, т.е. сама ограничавам нормалното оросяване на крайниците си. Това, което ме подтикна да проуча сериозно въпроса, бе една странна среднощна ситуация. Докато си поспивах дълбоко, се събудих от странни тикове на ръката. Едва когато махнах ластика от китката си, видях, че около нея се е образувала дълбока бразда.

За да разбера какво се случва с тялото ми и дали наистина не съм навредила на кръвообръщението си, реших да се съветвам с кардиолог. Не останах изненадана, когато ми каза, че "ако чувствам скованост и изтръпване в ръката, или ако е твърде студена и бледа, то това значи, че ластикът е твърде обтегнат за китката ми". Лекарят ми обясни, че симптомите се дължат на затруднен приток на кръв (но изтръпването на ръцете и дланите може да бъде фактор за редица други по-сериозни проблеми. Затова, ако имате подобни симптоми, е най-добре да се посъветвате с медицинско лице).

А дори да не усещате никакви притеснения от ластика на ръката си сега, то не се оставяйте просто така. С продължителното и непрестанно носене проблемите могат да настъпват бавно и плавно. Така преди да се усетите, ще имате проблеми с кръвообръщението.

Според д-р Стейнбаум, директор на болницата Mount Sinai, ластиците от изкуствени, еластични и стегнати материали са най-опасни, защото могат да се впият силно в кожата, без дори да усетите. За разлика от тях, тези, които са изработени от естествени тъкани, имат много по-малка вероятност да ви навредят по този начин.

Почти всяко момиче, което познавам, включително самата аз, носи ластик около китката си 24/7, без да го сваля, дори когато се къпе и спи. Но вреди ли това наистина на здравето ви?

"Ако не е прекалено обтегнат, то не представлява никакъв проблем да го правите за продължителен период от време." – обаяснява д-р Стейнбаум. – "Ако е твърде плътно стегнат обаче, не бива да го носите прекалено дълго".

Следите, които ластиците оставят в кожата, са индикация за нарушен кръвопоток към дланта. Д-р Стейнбаум съветва да сваляме ластиците поне през вечерта, а купувайки си нов, да се уверим, че има около един пръст разстояние между него и кожата ви, докато е поставен на ръката.

А вие имате ли подобен навик да държите ластик винаги под ръка? Може би трябва да го промените, или поне да си вземете по-хлабав, който да не дразни кожата и да не ви причинява неудобство.

Редактор: Милена Минчева

Източник: wellandgood.com

Снимка: freepik.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиПсихологияЛюбопитноСпортФизиологияРецептиНовиниКлинични пътекиИсторияКалкулаториПроизводители